Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
28
Okt

Ruzmarin

Od antičkih vremena pa do današnjih dana korišćen kod gihta i kostobolje, kuge , vrtoglavice, za zdrave zube i lepu kožu... ruzmarin je biljka čije postojanje prati mnoštvo legendi u kojima su veštice i vile i svadbe i sahrane. Latinsko ime ruzmarina i njenih mirisnih grančica znači morska rosa, a hrišćanske legende ukazuju da je cvet bio prvo bele boje, ali je poplaveo kada je Devica Marija prekrila njegov grm svojim plavim ogrtačem. Širom Sveta ova biljka je korišćena za zaštitu i čišćenje, a da bi širila pozitivnu energiju na ukućane sadjena je na ulazu domova i i bašte.

Lekovita moć

Ova biljka deluje kao sedativ, diuretik i ima antiseptička svojstva, a smatra se da je posebno delotvorna kod slabosti i neuralgije. Travari koriste za nesanicu, za ravnotežu, za ispiranje usta kod neprijatnih mirisa. Sastojci ruzmarina jačaju imuni sistem, a protiv upalne materije mogu ublažiti jake napade astme.Verovanje da ruzmarin poboljšava pamćenje dovelo je i do stava da je ova biljka simbol sećanja. Školarci u antičkoj Grčkoj kasnije u Rimu, zbog toga su u kosu stavljali grančice ruzmarina, bilo da uče ili pred ulazak na ispite u nadi da će ih memorija dobro služiti.

Veorovanja u 14 veku da se koren ruzmarina potopi u vinsko sirće, pa sa dobijenim losionom mažu stopala kradljivca, posle čega njemu više na pamet nebi bilo da krade. Tokom srednjeg veka smatran je ljubavnom bajalicom i znakom sećanja i vernosti sa verovanjem da će ova bljka pomoći da se održi zavet položen na venčanju, često su ga uplitali u venac koji mlada nosi na flavi, a njegovo se vino koristilo u zdravicama za novovenčani par.

Moderno doba danas zanemaruje korišćenje ruzmarina za kićenje zvanica svadbe, uglavnom su to sad plastični cvetići. Retko ga je naći kao biljku u dvorištu, a onaj ko ga ima neka ga dobro čuva.

Magično bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara