Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
6
Okt

Ren

Ren je višegodišnja zeljasta biljka koja vodi poreklo sa Mediterana i zapadne Azije. Koren se vadi od juna do novembra, a list se bere od maja do oktobra. Koren se može koristiti preko cele godine, ostaje svež ako se pravovremeno zakopa u vlažan pesak ili drži u podrumu.

Upotreba rena u ishrani

Za ishranu se koriste mesnati podzemni izdanci, koji se u narodu naziva koren. Ren se upotrebljava kao začin i dodatak jelima, a koristi se i u medicinske svrhe. Koristi se svež koren, koji ima ljut miris i ukus i sveža biljka sa cvetovima. Poznato nam je da prilikom čišćenja korena rena, poteku nam suze, a nekima i sinusi prorade. Kao dodatak jelima koristi se uglavnom svež nastrugan ren i to ako je masnija hrana. Ovaj izuzetan začin zagreva ceo organizam i nezaobilazan je sastojak dobre kuhinje, a uz dodtke kao što su majonez, jogurt i pavlaka mogu se praviti razni sosevi kao dodaci jelima.

Ren kao lek

Ren je izuzetna biljka koja čisti ceo organizam, ubrzava metabolizam i trebalo bi da bude češće u ishrani naročito u zimskim mesecima. Ishrana bogata renom posebno se preporučuje u ishrani dijabetičara, pa je korisno da ga konzumiraju što više, takođe ren pomaže i protiv umora. Još od srednjeg veka ren se koristi kao lekovito sredstvo, a od njega se prave čajevi, sirupi, oblozi...Kako sa uzimanjem pojedinih lekovitih biljaka moramo voditi računa, tako i sa renom, naravno ne treba ga uzimati previše jer može da izazove dijareju i povraćanje. Takođe ako koristite tintkture budite oprezni, jer za sveže rane tinktura rena je prejaka.

Recepti na bazi rena

Protiv upale sinusa

Inhaliranje renom smanjuje bol, a sinusi se čiste od gripa. Na zagrejanu ringlu stavite šerpu sa zagrejanim renom, prekrijte glavu peškirom i udišite isparenja pet do deset minuta. Najbolje je da to uradite pred spavanje, i verujte mi iz svog ličnog iskustva pomaže. Jeste da je malo neprijatno, ali za sinuse je lek.

Tinktura protiv rana, bolova, otoka

Tinktura od rena je veoma korisna u lečenju gnojnih rana, bolova i otoka. Pravi se na sledeći način. Narendajte koren rena pa ga pomešajte sa alkoholom i ostavite na tamnom mestu da stoji dve nedelje. Tako čete dobiti ekstrat koji stavljate na bolna mesta, otoke.

Čaj za jačanje pluća

Čaj od rena je veoma dobar za jačanje pluća i dnevna doza je dve do tri male šolje. Priprema se na sledeći način, deset grama narendanog rena prelijte sa 2dl ključale vode i ostavite poklopljeno da stoji nekoliko minita. Procedite i pijte mlako.

Vino od rena protiv čira na želucu

Vino od rena je veoma popularno u kinejskoj tradicionalnoj medicini. Koristi se za lečenje čira na želucu. Prema starom kineskom receptu, da bi se napravilo ovo vino potrebno je 50gr korena rena držati sedam dana u litru kvalitetnog belog vina. Uzima se 1dl napitka, dva puta na dan, pre jela.

Magično bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 3 komentara
samir
March 05, 2011 - 10:01
Kako mogu kupiti ren vise stotina tona do 1000 ako ima u Srbiji kesom placam?
Odgovor na samir
djura
October 31, 2011 - 01:26
nema batice toliko, primamo samo kartice.
ma pusi ga
Odgovor na samir
stanoje
August 26, 2012 - 15:39
dali bi mogli da se cujemo povodo vase potrebe za renom,veoma sam zainteresovan. moj tel.+381621935513 Stanoje

Prikaži/Sakrij Formular komentara