Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
29
Jul

Plavi cvet-Lavanda

Lavanda se od davnina koristi, kao lek za nesanicu, napetost, depresiju, poremećaje raspoloženja... Esencujalno ulje lavande se tradicionalno koristi za spravljanje parfema, a često se koristi i u aromaterapiji. Ulje lavande se dobro slaže sa mnogim drugim esencijalnim uljima, kao što su esencijalna ulja kedra, bora, žalfije, geranijuma, musktnog oraščića.

Sastav i dejstvo

Esencijalno ulje lavande smanjuje nervnu tenziju, bol, dezinfikuje kožu, podstiče cirkulaciju i snižava pritisak. Korisno je u tretmanu migrene, glavobolje, napetosti, depresije, stresa, nervne iscrpljenosti. Takođe se koristi protiv raznih vrsta bolova kao što su reumatski, bolovi u mišićima, iščašenja, lumbago, a esencijalno ulje lavande smanjuje bol u zglobovima. Lavandino ulje deluje kao antiseptik, pa se koristi u tretmanu problema sa kožom kao što su akne, psorijaza, i druge upale. U kombinaciji sa kamilicom se koristi protiv ekcema. Lavandino ulje je efikasno protiv vaški i gnjida. Pošto ima veoma jak miris lavandino ulje se koristi i protiv ujeda insekata, a koristi se i za rasterivanje komaraca, moljaca i drugih insekata.

Recept

Punjene jabuke

  • 6 krupnih jabuka
  • 200 g smeđeg šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2,5 dl slatke pavlake
  • 3-4 kašike cveta lavande
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 limun
  • 2 banane

Jabuke oljutite, pažljivo izdubite i skuvajte u zaslađenoj vodi sa sokom limuna. Pazite da se ne raspadnu.Potom ih izvadite i stavite u posudu za pečenje, a u vodu u kojoj su se kuvale dodajte preostali šećer i napravite sirup. Banane izmutite pomešajte sa mlevenim orasima i vanilinim šećerom. Dobijenom smesom napunite jabuke, prelijte sirupom i zapecite desetak minuta. Umutite slatku pavlaku sa kašikom šečera, umešajte dve kašike cvetova lavande, prelijte jabuke kad se ohlade i pospite prostalim cvetovima lavande.

Bilje zdravlje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara