Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
31
Avg

Petrovac

Petrovac raste na sunčanim i suvim staništima, pored puteva i na ivicama šuma, padinama i brdima. Može da izraste u visinu do 80 cm, ima sitne žute cvetiće, a cela biljka obrasla je mekim dlačicama, skuplja se u vreme cvetanja, od juna do avgusta meseca. Petrovac je bez mirisa , a za lek se koristi najviše list koji je gorak, mada u lekoviti sastav ulaze i ostali delovi biljke.

Lekovito dejstvo

Petrovac ima snažno dejstvo u slučaju svih upala grla, usne šupljine i ždrela. Osobe čija preofesija zahteva da mnogo govore ili pevaju, preventivno bi trebali da ispiraju usta i grlo čajem od petrovca, koji odlično deluje i u slučaju malokrvnosti i krstobolje, kao i za lečenje rana. Ovaj napitak uspešno ublažava tegobe koje izazivaju reumu, bolesti organa za varenje, cirozu jetre i oboljenja jetre, dok se mast od petrovca u slučaju proširenih vena i rana na potkolenici. Ako se čudotvorni čaj od petrovca konzumira u određenom vremenskom perodu, i to tri puta dnevno po jedna šolja, dolazi do značajnog poboljšanja stanja u slučaju proširenja srca, tegoba sa želucem, crevima i plućima, oboljenja bubrega i mokraćne bešike.

Recepti

Protiv žutice

Sa 2 dl vrele vode popariti 3 gr iseckanog suvog lišća petrovca i ostaviti pokriveno da odstoji oko 15 minuta. Piti tri šolje vrućeg čaja na dan, u gutljajima.

Protiv kamena u žuči

Deset kašika suve biljke izručiti u 5 dl ključale vode, i ostaviti kratko da provri. Piti šolju čaja tri puta na dan, pre jela.

Kupka od petrovca

Potopiti petrovac u hladnu vodu i ostaviti da odstoji preko noći. Za jednu kupku potrbna je kofa od 6-8 l vode i 200gr svežih ili osušenih biljaka. Sledećeg dana sve zagrejati i procediti, pa dodati vodi za kupanje. Kupanje treba da traje do 20 minuta, a predeo oko srca pri tom treba da bude izvan vode. Posle kupanja treba se umotati u frotirski peškir,  pa se u krevetu pariti još jedan sat.

Mast od petrovca

Pregršt sitno iseckanog petrovca staviti u 500 gr zagrejane svinjske masti. Pustiti da mast „baci" 2-3 ključa, promešati, a onda sud skloniti, poklopiti i preko noći ostaviti na hladnom mestu. Sledećeg dana sve to zagrejati, procediti kroz pamučnu tkaninu, i još toplom mašću napuniti pripremljene tegle.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 1 komentar
Gordana
October 13, 2008 - 18:18
Vino od petrovca
Potopiti 50 g listova petrovca u 1 l crnog vina i ostaviti da odstoji 10 dana. Procediti i sipati u bocu.
Uzimati 3 do 4 čašice dnevno.

Vino od petrovca za spoljašnju upotrebu
Kuvati 5 minuta 200 g sušenih listova petrovca u 1 l crnog vina i ostaviti da se ohladi. Procediti.
Koristiti za ispiranje čireva, bubuljica i rana ili kao obloge.

Prikaži/Sakrij Formular komentara