Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
25
Feb

Peršun - veliko bogatstvo vitamina

Peršun (Petroselinum hortense) spada među povrće koje je jako dobro poznato na ovim prostorima. Koristi se kao začinska biljka uglavnom, ali su poznata i njegova lekovita svojstva. To pre svega proizilazi iz njegovog bogatstva vitaminima i mineralima. Naravno kao i sve biljke preporuka je da se konzumira svež, pogotovo ako se uzima zbog lekovitosti. Kao začin, već se koristi osušen i sitno iseckan list peršuna, a ređe i koren. Zelena apoteka nam je poklonila peršun kao izvandredno zdravu biljku koja imai fantastična aromatična svojstva.

Poreklo peršuna

Upotreba peršuna seže daleko u prošlost, tako je poznato da se koristio u staroj Grčkoj i u doba Rimskoga carstva. Zabeleženo je takođe da je u Britaniju stigao tek u 16 veku. Prilikom prvih klasifikacija od strane botaničara je bilo zabeleženo nekoliko vrsta peršuna, međutim u novije doba se dokazalo da su to samo varijeteti jedne osnovne sorte. Peršun je biljka koja je poreklom sa bliskog istoka da bi se raširila po celoj Evropi, a prvi kolonisti su je odneli i u Ameriku gde se takođe dobro prihvaćena i gde je veoma popularna. Uglavnom gde god ima peršuna, veoma je popularan i rado ga ljudi koriste. U poslednje vreme je primetna tendecija da se listovi peršuna koriste za dekoraciju gotovih jela prilikom posluživanja.

Šta znamo o peršunu?

Peršun je dvogodišnja biljka koja može da naraste u visinu od 30 cm do 70 cm. Ima karakterističan beli koren i listovi mu izbijaju iz niske stabljike. Postoji više sorti peršuna, ali bi se podela mogla odrediti na osnovu toga dali se uzgajaju za dobijanje korena ili listova. Precizno vođenom naučnom selekcijom se kod pojedinih sorti povećavala bujnost listova ili se povećavala zapremina korena, već prema tome šta je bio cilj. Kada već se priča o sotrama peršuna, potrebo je spomenuti paštrnjak, koji ima sličan izgled, ali se u priličnoj meri razlikuje od peršuna. Ako bi se odlučili da gajimo peršun u kući, bio bi nam potreban pre svega dublji sud u kojem bi ga posadili. Osim što bi na taj način uvek imali sveže listove peršuna, imali bi i veoma dekorativan detalj u kuhinji. Trebalo bi mu samo obezbediti mesto gde ima dovoljno dnevne svetlosti da bi moga da se lepo razvija.

Biljka sa puno vitamina

Mogao bi se razlog peršunove popularnosti potražiti i u velikom bogatstvu vitamina. Na prvom mestu vitamnin C, zatim tu su provitamin A, kompleks vitamina B, i to uključujući veoma cenjen vitamin B12. Pored vitamina veoma veliku ulogu igraju i minerali koji su zastupljeni u većoj količini. Pored toga što vitamini i minerali čine da peršun u ishrani daje specifičnu aromu, vitamini i minerali čine da se naše telo dobro oseća usled korišćenja peršuna.

Sprečava nadimanje, umiruje grčeve i deluje protiv vrenja u crevima. Lagano pospešuje menstruaciju. Ubraja se u biljke koje otvaraju. Ne sme se upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima. Peršunov list je izuzetno delotvoran kao sredstvo koje podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju i na srčane smetnje.

Autor: novii
Izvor: ZelenaApoteka

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara