Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
2
Sept

Paprat

Koren slatke paprati ili oslada, čvorast je i raste na samoj površini zemlje kao puzavica, a može da dostigne visinu do jednog metra. Listovi ove paprati su kožasti i perasti, sa duboko urezanim režnjevima koji su prema vrhu sve kraći. Koren je debeo, mesnat i slatkog ukusa. U proleće ili ranu jesen sabiraju se izdanak i koren biljke stare barem četiri godine, i suše se na umerenoj temperaturi. Slatka paprat ili oslad koristi se u lečenju prehlade i kašlja, pospešuje izlučivanje žuči iz mokraće. Preporučuje se u slučaju otečene slezine, hroničnih upala, bolesti jetre, želuca i bubrega.

Lekovitost paprati

Paprat je veoma rasprostranjena biljka koja u skupinama raste na vlažnim i senovitim mestima, u šumama i na kamenitim obroncima. Ukus paprati u prvom trenutku je slatkast, dok kasnije postaje opor i gorak. Lekovitost ove biljke odavno je poznata, sadrži eterična ulja, masne materije, šećer, tanin, skrob, smolu... Paprat cveta od juna do septembra, a tada se i sakuplja, dok se u rano proleće bere rizom koji je tada najlekovitiji. Osim izdanka u lekovite svrhe upotrebljava se i semenka.

Recepti

Čaj protiv alergija

Cele stabljike šumske paprati suše se na promaji, u hladovini da bi biljka ostala zelena. Jednu kašiku iseckane paprati prokuvati u 200 ml vode i zasladiti medom po ukusu. Piti 15 dana, tri puta dnevno. Ovaj čaj leči sve vrtste alergijae.

Protiv upale žučne kese

  • 20 g slatke paprati
  • 20 g kantariona
  • 20 g divlje nane
  • 20 g rosoposa
  • 20 g muške i ženske bokvice
  • 20 g korena čička
  • 20 g bobice smreke
  • 20 g imele
  • 20 g kunice

Priprema

Biljke usitniti i pomešati. U posudu staviti 5 g mešavine i preliti litrom ključale vode, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Hladan čaj procediti i popiti.

Napomena

Trudnicama se ne preporučuje uzimanje čaja od paprati, jer može da izazove pobačaj.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara