Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
25
Jul

Neven

Među domaćim lekovitim biljkama neven zauzima, veoma zavidno mesto. Po svojoj lekovitosti spada među biljke koje pomažu u lečenju kanceroznih tumora i raka. Neven se može naći po seoskim baštama, a ponekad i na gomili šuta. Neven je visok 30-60cm, cvetovi su žute do narandžastožute boje, stabljika i listovi sočni i lepljivi. Ima više vrsta nevena, ali svaki od njih je podjenako lekovit.

Lekovito dejstvo Nevena - Calendula officinalis

Calendula officinalisNevenU narodnoj medicini se skupljaju i koriste cvet, stabljika i list nevena. Treba ih brati u doba dana kada sunce sija, jer je tada lekovitost biljke najveća. Takođe može da se bere u bašti, sve do kasne jeseni, ako neven nije napala pepelnica. Neven pročišćava krv, pomaže kod zarazne žutice, podstiče cirkulaciu i ubrzava zarastanje rana. Kod obolenja zarazne žutice, pokazalo se da dve šolje čaja dnevno čine čuda. Sem čaja od nevena, možemo da napravimo i mast ili ti kremu. Za neven ekipa stučnih ljudi koja vrše ispitivanja, kažu da njegovo lekovito dejstvo se najbolje pokazalo kod osoba sa proširenim venama, osoba koje imaju kancer i to u slučaju kad operacija više ne pomaže, pa tim stručnjaka preporučuje da se duži vremenski period pije čaj od nevena. Čaj od nevena i njegovo unutrašnje dejstvo delotvorni su kod oboljenja želudačnog i crevnog sistema, kod grčeva i čira u želucu, kod upale debelog creva, kod virusnih i bakterijskih oboljenja. Sokom od svežih stabljika mogu se otkloniti bradavice, a čaj upotrebljen za ispiranje oslobađa od lišaja i pomaže kod otklanjanja otoka žlezda. Pri nošenju kontaktnih sočiva, ispiranje očiju mlakim čajem od nevena doprineće poboljšanju vida.

Način upotrebe nevena

  1. Za spremanje čaja treba stviti jednu malu kašiku biljke u četvrt litre vode.
  2. Za spremanje kupke. Z ajednu kupku upotrbiti dve pune prgršti svežeg, ili 100gr. osušenog nevena.
  3. Tinktura, za spremanje u litru domaće rakije staviti punu šaku cvetova nevena, i 14 dana držati na suncu ili na toploti od oko 20 stepeni.
  4. Mast od nevena, sitno se iseku dve pune pregršti nevena (listova, cvetova i stabljika). Zagrejati 500gr svinjske masti. U vrelu mast staviti isitnjeni neven, pustiti da baci ključ, promešati i skloniti sa grejnog tela. Sud poklopiti, i ostaviti da odstoji jedan dan. Sledećeg dana sve to malo ugrejati, pa procediti kroz platno, i staviti u čiste posude.
  5. Sveži sok se priprema od listova, stabljike i cvetova, oprati ih i tako vlažne iscediti u sokovniku.

Zdravlje iz Božije apoteke

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 10 komentara
Aca
December 02, 2011 - 03:59
Pozdrav Dragoslave i ja se bavim proizvodnjom, ali nisam imao problema sa prodajom i otkupom. Ako slucajno imas problem sa otkupom kontaktiraj me pa da vidimo sta mozemo da uradimo.

moj mail: [email protected]
Aca
August 17, 2011 - 01:56
Pozdrav aleksandre2 ima trziste za neven mozes me kontaktirati za sve sto te zanima [email protected]
Odgovor na Aca
Dragoslav
December 02, 2011 - 03:21
Ja imam oko 25 kg. suvog cveta, pa ako je neko zainteresovan...
Odgovor na Aca
Aca
December 02, 2011 - 04:01
Pozdrav Dragoslave i ja se bavim proizvodnjom, ali nisam imao problema sa prodajom i otkupom. Ako slucajno imas problem sa otkupom kontaktiraj me pa da vidimo sta mozemo da uradimo.

moj mail: [email protected]
marijan
June 30, 2011 - 00:01
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Calendula_officinalis_3517.jpg

Eve slike
Odgovor na marijan
June 30, 2011 - 02:12
Hvala na slici!
aleksandar
August 02, 2009 - 19:39
ovo nije slika nevena!!!!!bavim se proizvodnjom
Odgovor na aleksandar
Milivoj
December 08, 2009 - 00:18
slazem se, ovo je kadifica. kakva uvreda za takav cvet. i ja se bavim proizvodnjom
Odgovor na aleksandar
Administrator
December 08, 2009 - 01:20
Skinuli smo sliku, greške se događeju :)
A kako bi bilo da nam pošaljete neku lepu sliku?
Odgovor na aleksandar
July 28, 2011 - 20:47
koliko kosta 1 kg cvjetova nevena i da li postoji trziste za njega?? hvala

Prikaži/Sakrij Formular komentara