Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
15
Maj

Nana

Bilo da je pitoma ili gajena nana je najvažnija od svih drugih vrsta, jer je najmirisnija, najprijatnija i najukusnija.

Sastav i dejstvo:

Nana sprečava stvaranje gasova u crevima, neprijatan zadah iz usta i kao primer svakodnevne upotrebe nane koristmo je u obliku paste za zube, vodice za ispiranje usta i drugih preparata.

Sam list nane je najmirisniji jer sadrži veliki procenat etarskog ulja. Cvetove nane bi trebalo zakidati da bi se nana mogla pomlađivati.

Nanu možemo naći na njivama, poljima ali se pritom mora paziti da nije bilo kontakta sa nekim otrovima koji se koriste ze prskanje useva. Naravno, nane ima u prodavnicama zdrave hrane gde se može kupiti rinfuzno ili u vrećicama.

Branje i čuvanje NANE

Nana se bere dok je mlada. Tako uzbranu bi trebalo oprati pod mlazom vode, iscediti, staviti na podlogu za sušenje. Nana se ređa u tankom i ne gustom sloju, stavi se u hlad gde se povremeno okreće radi jednakog sušenja. Osušenu nanu možemo smrviti, staviti u vrećicu za čaj i kao takvu koristiti.

Kako se kuva?

Nanin čaj se ne kuva, jer kuvanjem gubi svoja lekovita dejstva. Sprema se tako što u kljućalu vodu treba staviti kašiku naninog lista, odmah poklopiti i da stoji desetak minuta. Ocediti i piti pre jela nezaslađen, a posle jela zaslađen sa medom čaj.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara