Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
9
Sept

Morač

Ova aromatična biljka, koja daje pikantan ukus jelima, izvanredan je lek za bolesti digestivnog trakta i disajnih puteva, ali i sjajno sredstvo u borbi protiv celulita. Dvogodišnja je biljka, šuplje i razgranate stabljike koja može da izraste i do dva metra. Podseća na mirođiju, ima listove slične ovoj začinskoj biljci, ali je krupniji i razgranatiji. Cvetovi su mu žute boje, a ima jak i prijatan miris, koji se još bolje oseća, kada se biljka protrlja kroz prste. Može da se gaji i u bašti.

 

Gajenje Morača

Morač se seje u martu, ali zemlju prethodno treba pripremiti u jesen, prekopati je i po mgućstvu nađubriti stajskim đubrivom. Biljka se seje u redove, u razmaku od 40cm, a zahteva plodno tlo, mnogo toplote i sunca, kao i zaštitu od hladnog vetra. Gaji se kao trogodišnji usev. Morač treba redovno zalivati, okopavati i čuvati od korova.

Lekovitost

Ova biljka je vrlo dragocena zbog svojih antiseptičkih, antibiotskih i protiv upalnih svojstava, a najčešće se koristi u slučaju poremećaja varenja i problema sa disnjem. Pospešuje probavu, nadutost i grčave. Pozitivno deluje u slučaju infekcije disajnih puteva, upale grla i promuklosti, a pošto pospešuje izlučivanje sluzi i iskašljavanje, ublažava i napade kašlja i astme. Pomaže u suzbijanju infekcije mokraćnih puteva i ublažava reumatske tegobe. Koren morača je vrlo krupan, te se može upotrbiti na isti način kao i celer. Pored ploda i korena koristi se i lišće, i to kao začin i zeleno povrće. Upotreba morača preporučljiva je naročito na našem podneblju, gde su ljudi skloni teškoj i jakoj hrani, masnom mesu i prerađevinama. A, da bi ste lakše svarili hranu, dovoljno je da jelu koje ste kuvali, pred kraj dodate kašiku morača. Morač se daje deci koja imaju stomačne tegobe, jer ublažava grčeve, a preporučuje se i dojiljama koje nemaju dovoljno mleka.

Berba

Bere se zreo plod, ali ne odjednom, jer na stabljici morača ima zrelih i zelenih štitova, koji kasnije cvetaju. Plod je zreo kad se na njemu pojave sive pruge.Zrele štitove treba pažljivo odseći i to rano ujutru, dok još ima rose, a zatim ih prostrti na asuru ili ponjavu da se dobro osuše. Savetuje se da se polovinom oktobra odseče cela biljka, te da se ostavi na suncu ili na tavanu da dozri.

Čaj od morača

Istucati plod morača i 2g preliti sa 2dl ključale vode, poklopiti, a nakon dva sata procediti i piti umesto vode.

Napitak protiv zatvora i nadimanja

Po 1g morača, anisa, cveta zove i 2g lišća sene pomešati i popariti sa 200g ključale vode. Posle dva sata procediti i odjednom popiti.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara