Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
16
Avg

Lincura

Ova biljka je od davnina poznata kao odličan lek protiv oboljenja želuca, jetre i žuči, a rakija sa lincurom koristi se kao oblog. Lincura je višegodišnja zeljasta biljka, čija stabljika naraste i do jednog metra. Ima veliko lišće plavozelene boje, koje je u donjem delu stabljike široko, jajasto, dužine do 30 i širine 1,5 cm. Cveta u julu i avgustu mesecu, a cvetovi joj se sastoje od pet-šest zlatnožutih, veoma lepih kruničnih listova. Koren lincure veoma je razvijen, dugačak do jednog metra, debeo i sočan, i najlekovitiji je deo biljke. Sadrži glikozidne gorke materije, malo alkaloida gentianina, tanine, pektine, šećere, masno ulje i boju gentizin koja sprečava razvoj mikroorganizama.

Lincura kao lek

Lincura pripremljena kao čaj koristi se za poboljšanje varenja, podsticanje funkcije želuca, jetre i žuči, kao i u slučaju slabog apetita. U planinskim krajevima odavno je poznata kao lek protiv oboljenja stomaka i groznice. Koren lincure pomešan sa rakijom upotrebljava se kao oblog u slučaju upale vena.

Gajenje lincure

Lincura se razmnožava semenom koje se polaže u zemlju u jesen, i to u dobro pripremljeno tlo, sa dosta vlage i po mogućstvu obogaćeno krečnjakom. U početku biljka veoma sporo raste, zbog čega je neophodno, da se tokom letnjeg perioda tek iznikla lincura dobro zaliva i čuva od jakog sunca. Druge godine biljka se rasađuje u dublje jamice, na razmaku 50x50 cm. Mora se često zalivati, a zemljište pleviti od korova. Koren se vadi polako, a pupoljci iz rizoma vračaju u zemlju, potom se opere pod mlazom vode, izreže na komadiće dugačke pola centimetra i suši na mestu koje ima dobru ventilaciju. Osušen koren lincure je žute ili crvenosmeđe boje.

Recepti

Vino od lincure

Usitnjen koren lincure u kolićini od 30-50 gr močiti 10 sati u 1 l belog vina. Zatim procediti i piti po kašičicu triput dnevno pola sata pre jela.

Čaj od lincure

U 2,5 dl hladne vode 4 sata močiti 1 gr korena lincure. Sat vremena pre jela popiti šoljicu čaja. Ovaj čaj odličan je protiv gorušice, nadutosti...

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara