Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
22
Feb

Lekovito seme senfa

Biljka crne slačice, koju nazivamo i gorušica ili senf, raste poludivlje na peskovitom i šljunkovitom zemljištu. Najbliži rođak joj je bela slačica, koja je često korov u polju, među žitaricama.

Kako leči?

Ulje slačice je ustvari lekovita supstanaca, a sema ga sadrži 25%. Oblozi od slačice su najbolji prirodni ekstrat za pospešivanje cirkulacije. To naročito pomaže kod akutne upale zglobova i nerava, recimo kod išijasa. Z a razliku od drugih prirodnih biljnih ekstrakata, slačice prodire dublje u kožu. Zato se oblozi od slačice koriste u lečenju zapaljenja pluća i porebrice, jakog bronhitisa i velikog kašlja.

Blagotvorni oblog

Kada se privije, oblog od slačice trenutno smiri bolne grčeve, a posebno je efikasan protiv zapaljenja žučne kese, nadimanja u želucu i crevima, zatvora, bubrežnih kolika i angine pektoris. Priprema se od mlevenog semena slačice, pa se to brašno zamesi istom količinom mlake vode, čija temperatura ne sme preći 40 stepeni. Za pripremu testa koristiti sveže samleveno brašno slačice. Ako već mora da stoji, treba ga čuvati u dobro zatvorenoj posudi.Oblog se pravi tako što se veći komad vlažne gaze privije na deo tela koji se leči, pa tek na njega nanosi lanena krpa na koju je stavljen debeo sloj testa od slačice. Preko toga se privija čisto platno ili frotir. Oblog se skida kada počne jače da peče. Taj jak osećaj pečenja treba istrpeti oko minut i tek onda ukloniti oblog. Posle uklanjanja obloga, koža je jako crvena, blago otečena i slabije osetljiva. To mesto se tada pospe pirinčanim bračnom ili namaže jestivim uljem i privije suva gaza. Crvenilo če se povući najviše za nekoliko dana, a nije strašno i ako se dogodi da se koža blago ljušti na tom mestu gde je bio oblog.

Napomena

Terapija se sme ponavljati par dana, ali samo jednom dnevno, ako lekar ne savetuje češće. Kod dece i osetljivih osoba ne treba praviti oblog samo od brašna slačice, već ga treba pomešati s lanenim ili ražanim brašnom u srazmeri 4 dela lanenog ili raženog i 1 deo slačice.

Cica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara