Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
23
Jul

Lekovite trave za ublažavanje bolova

Bez obzira na to kolikog je inteziteta, bol nam predstavlja neprijatan simptom koga želimo da se oslobodimo u što je moguće kraćem vremenskom roku. Ponekad prolazi spontano, ali u većini slučajeva za popuštanje bolova koristimo analgetike ili druge medikamente, promena navika u ishrani, kao i fizikalna terapija.

Od pomoći mogu da budu i prirodni analgetici-čajevi i oblozi od biljaka, koje ublažavaju bolove i ubrzavaju ozdravljenje, a u tu grupu lekovitih trava za ublažavanje bolova spadaju (kamilica, arnika, lincura, nana, kantarion, vrba i majčina dušica).

Pet najboljih biljnih analgetika

Kamilica

kamilicaKamilicaNajefikasnija biljka protiv bolova je kamilica, čiji je osušeni cvet, pretvoren u prah i pomešan sa šećerom, odličan prirodan analgetik. Ova biljka najdelotvornija je u slučaju migrene, glavobolje i zubobolje. Čaj kamilice sprema se tako što u ključalu vodu se stavi jedna kašika, poklopi i ostavi da odstoji par minuta. Čaj je dobar i za ispiranje očiju, ili stavljanje obloga.

Arnika kamilice

Lekoviti preparati na bazi arnike koriste se za spoljašnju upotrebu jer njihovo unošenje u organizam može izazvati posledice štetne po zdravlje. Kao oblog koristi se za ublažavanje bolova u mišićima i tetivama, ali i onih koji nastaju usled nagnječenja i udarca. Pripremiti oblog od jedne do dve kašičce arnike, preliti sa 2dl vrele vode, ostaviti da odstoji dest minuta i procediti.

Vrba

vrbaVrbaKora vrbe sadrži materije koje ublažavaju bolove, a kupke u koje se dodaje čaj napravljen od ove biljke pomažu u slučaju reume i gihta. Kaščicu kore preliti sa 2dl hladne vode i kuvati do ključanja. Ostaviti da odstoji pet minuta, procediti i koristiti za kupke i obloge. Biljna mešavina protiv reumatskih bolova priprema se od jednakih delova vrbine kore i listova breze. Ovaj čaj treba piti tri puta dnevno. Trudnicama se ne preporučuje.

Kantarion

kantarionKantarionČaj od kantariona se preporučuje u slučaju menstrualnih bolova, za grčeve u stomaku, a upotreba kantarijonovog ulja za masažu protiv bolova izazvani gihtom, reumom i iščašenjem. Kašičicu osušene biljke preliti sa 2dl vrele vode i ostaviti da stoji poklopljeno pet minuta. Čaj se pije topao ujutru pre jela i uveče pre spavanja.

Nana

nanaNanaNana se upotrebljava kao prijatno i neškodljivo pomoćno sredstvo za ublažavanje bolova. Preporučuje se osobama koje pate od hronočnih bolova izazvanih artritisom, a deluje čak i u slučaju dugotrajnih bolnih stanja kad je nervni sistem postao toliko osetljiv da i najblaži dodir izaziva bol. Kašičicu nane preliti sa 2dl ključale vode i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Procediti i piti 2-3 puta dnevno.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara