Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
29
Jun

Lekovite trave za bolje pamćenje

Za pravilno funkcionisanje mozga i za nesmetano obavljanje svih "zadataka" nepohodnih za kvalitetan san minimum (šest sati). Tu spadaju i sveže namirnice koje sadrže dovoljan broj vitamina, aminokiselina i enzima. Današnji tempo života je brz, a nepravilna ishrana i način života imaju uticaja kako na čovekovo zdravlje, tako i na normalan rad i funkciju našeg mozga. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj u sebi sadrži sastojke koji utiču na aktivnost enzima koji su u mozgu povezani sa pamćenjem.

Lekovite trave

Ruzmarin

Pisala sam o ruzmarinu kao začinskoj biljki, a sada biljki za bolje pamćenje. Ruzmarin u sebi sadrži antioksidanse, i kao takav ima moć da nam ubrza krvotok i protok kiseonika do mozga, a samim tim i poboljša pamćenje. Da bi probali lekovito dejstvo ruzmarina evo recepture.

Dve supene kašike suvih listova ruzmarina, popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da odstoji pola sata. Čaj procediti i piti pre učenja ili neku drugu aktivnost koja traži da pamtimo i dobro "uključimo" mozak. Verovatno će se neko i nasmejati za reč "uključimo", a ja priznajem da je često koristim izgovarajući je mojoj deci.

Zaštita moždanih funkcija

Znamo da su kajsija, breskva i dunja bogate beta-karotenom koji štiti naše moždane funkcije kao što su pamćenje i učenje, a pored toga sprečava i nastanak Alchajmerove bolesti.

Uzeti po jednu supenu kašiku osušenih listova kajsije, breskve i dunje i preliti ih sa pola litre ključale vode. Ostaviti da se prohladi, procediti i piti za vreme obroka.

Čaj od jabuke

Jabuka sadrži vitamine E, C i B, pektine, enzime, magnezijum, kalcijum i mnoge druge lekovite sastojke koji povoljno utiču na rad mozga i poboljšavaju koncentraciju. Čaj od jabuke pripremamo tako što oljuštimo koru od jedne jabuke, prelijemo sa pola litre ključale vode i ostavimo da odstoji deset minuta. Čaj procediti i piti, a uz to uzeti i dve kriške sveže jabuke.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 2 komentara
moso bankovic-vinjistanac
August 19, 2011 - 00:54
Posto duze zivim u Ulcinju uocio sam da tamosnji gradjani koriste ruzmarin.maslinovo ulje.masline uvelikim kolicinama.Ruzmarinkoriste za pripremu ribe obavezno.kao lek za srce sa lozovacom kod nas u Sumadiji mladi orasi u rakiji su lek tamo ruzmarin u rakiji je lek za srce.krvne sudove idobru muskost!!! Za jabuke pouzdano znam da su sigurno dobre za urednu i normalnu stolicu pogotovo za one koji imaju suljeve jedna jabuka posle svakog jela inema tvrde stolice.Citao sam da seme jabuke poboljsava pamcenje mislim da ima istine jer ja dugo gdina jedem jabuke sa semenkama pamcenje mi je dobro.Kao dokaz iako imam 60 god. kada rasklopim neki motor ili masinu posle godinu nekada i viseto sklapam bez problema!Evo jednog VICA vezan za semenke od jabuka 2 pandura vide na jednom mestu kako jedan prodaje semenke od jbuka za bolji rad klikera u glavi 5 semenki 5 eura.Razmisljaju i odluce da kupe,pojedu semenke ijedan ce reci = ovaj nas zajebo mogli smo da kupimo 20 kila jabuka za ove pare,dodju kod prodavca i kazuda ih zajebo i da im vrati pare jer za te pare su imali 20 kila jabuka.A prodavac im kaze\ Pa jel vidite kako su vam proradili klikeri u glavi!!!Ja toliko! Hvala svima koji budu citali ovaj komentar!!!!!!
Odgovor na moso bankovic-vinjistanac
najjaci
May 28, 2012 - 18:59
e najjaci si brate, kad bih ja mogao rasklopit motor tako kao ti uf. tko je pustio cuke vani, tko tko :D pojedite jabuku i posle odmah pola litra vode, ma kak'i tvrda stolica....to je proslost.

Prikaži/Sakrij Formular komentara