Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
13
Okt

Lekovite šumske bobice

Jesen je doba obilja-raskošnih boja i sočnih zdravih plodova. Šetnje u prirodi odlična su relaksacija, ali i dobra prilika da se snabdete ukusnim i blagotvornim divljim voćem.

Dren

Dren je listopadno drvo koje cveta u februaru i martu, plodovi su duguljaste crvene bobice dozrevaju krajem avgusta, da bi tokom jeseni poprimili tamnocrvenu boju, imaju opor, kiselkast ukus i mogu se konzumirati tek pošto omekšaju i pošnu da otpadaju. Drenjine sadrže tanin, organske kiseline, pektin, šećer, vitamine Ci E, flavonoide.

Kleka

Kleka je zimzeleni grm visine od 0,5 do 7 metara, sa zašiljenim bodljikavim listićima. Zreli poldovi su okrugli i tamnoljubičasti, specifične arome i gorko slatkog ukusa. Proces njihovog sazrevanja traje čak dve godine, a za to vreme u klekinjama se sakupljaju lekovite materije-etarska ulja, šećer, gorke supstance, tanin, masti slične vosku, pentozan, pektin, taninski glikozid, grožđani šećer, mravlja i sirćetna kiselina, kalcijum, kalijum, mangan... Od kleke se pravi i rakija koja se osim za piće, koristi za dezinfekciju, ali i kao oblog protiv nazeba i reumatizm. Klekinje se beru polovinom leta i početkom jeseni, što zavisi od nadmorske visine na kojoj uspevaju. Suše se u tankom sloju, u hladovini na promajnom mestu, nikako na suncu i pećnici.

Trnjina

Trnjina je grm visine do tri metra, sa malim jajastim listovima, koji su u početku prekriveni dlačicama, a kasnije glatki i sjajni. Beli cvetovi pojavljuju se pre listanja i to u velikom broju. Plod trnjine je koštunica okruglastog oblika, tamnoplave do crne boje, a dozreva u avgustu i na granama ostaje sve do proleća. Pulpa trnjine je zelenkasta, kisela, pomalo oporog ukusa koji se gubi kada plod 23 puta promrzne. Sadrži šećer, pektin, tanin, organske kiseline i veliku količinu vitaminaC. Koristi se kao laksativ i diuretik, za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih kanala, kao i za regulaciju probave. Plodovi se beru potpuno zreli i mogu se sušiti u pećnici, a od njih se pripremaju voćni sokovi, kompoti, pekmez, vino, rakija, liker ili sirće.

Glog

Drvo gloga je tvrdo i žilavo, sa trnovitim granama, nazubljenim tamnozelenim listovima i belim cvetovima skupljenim u raskošne cvasti. Crveni plodovi gloga imaju okruglastojajast oblik i sazrevaju u septmbru i oktobru. Oporog su ukusa sve do prvih mrazeva, nakon čega postaju mekši i ukusniji. Bogati su vitaminom C i provitaminom A , limunskom i vinskom kiselinom, a naročito pektinom pa su pogodni za spravljenje pekmeza, marmelada i džemova. Glog čuva srce i krvne sudove, reguliše krvni pritisak, koristi se u lečenju nesanice, uznemirenosti i vrtoglavice. Plodovi se beru bez peteljke, pa se suše najpre u hladu dok napola ne uvenu, a potom u toploj peći.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara