Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
7
Apr

Lekovita kao med - Divizma

Divizma je dvogodišnja biljka, čija stabljika može da dostigne visinu do jedan i po metar. Cvetovi divizme su žute boje, sa belim ili srvenkastim vunastim prašnicima. Može se pronaći uz puteve, potoke, na sunčanim i kamenitim mestima. Vrlo je interesantno da divizma u svežem cvetu nema prijatan miris, dok osušena miriše na med. Ova travka bogata je kalcijumom, saponinima, sadrži i šećer, vrlo malo eteričnog ulja.

Način branja

Travka se bere u doba cvetanja, i to oko podneva, čim rosa ispari, jer već sledeći dan cvet otpadne.Tako ubrane cvetove ne treba sabijati, nego ih razvuči u što tanjem sloju radi lakšeg sušenja, a suši se na promaji u hladovini. Pitate se zašto, e zato što jedino tako sačuva boju i svoju lekovitost, pa i miris.Ako uslovi za ovu travku nisu odgovarajući, onda se gubi sva njena lekovitost., i nisu za upotrbu.

Kožna oboljenja

Listovi divizme koriste se za pripremanje obloga koji ublažavaju otoke, hemoroide i lišajeve. Pomešana sa drugim biljkama izvrsno je sredstvo protiv bolesti pluča, posebno je blagotvorna kod suzbijanja suvog kaplja, grudobolje, groznice...Ulje od divizme izvanredno je sredstvo za lečenje bolesti očiju i koristi se za masažu u slučaju reume i kostobolje.

Način pripreme

Boca se do pola napuni sitno iseckanim listovima divizme, prelije čistim maslinovim uljem, začepi vatom i ostavi da odstoji 40 dana na suncu.

Oblozi od čaja od divizme blafotvorno deluju na zagnojene rane, otoke, čireve, mokre lišajeve i druga kožna oboljenja. U kozmetici se koristi za negu kože, a u proizvodnji pića za aromatizovanje likera.Lekoviti delovi divizme su koren i lst, dok seme ima blago toksično dejstvo.

Recepti

Za jačanje vida

Svež cvet divizme prelije se bademovim ili maslinovim uljem i ostavi da odstoji na toplom 4-6 nedelja. Ovim uljem mazati oči dva do tri puta dnevno.

Rakija za masažu

Šaka cvetova divizme potopi se u litar rakije, kojom se masiraju bolna mesta. Ova tečnost je delotvorna u slučaju gihta i reumatizma.

Lek za prehladu, promuklost i kašalj

Cvet divizme pomeša se sa jednakim delovima podbela, belog i crnog sleza i žalfije. Tri velike kašike mešavine prelije se sa pola litre ključale vode, tome se doda tri velike kašike meda, potom se poklopi i ostavi da odstoji sat vremena, a nakon toga se procedi. Piti jednu do dve šoljice dnevno. Ovaj čaj idealan je i za lečenje bronhitisa, pije se po jedna velika kašika na svakih sat vremena.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara