Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
28
Mart

Kurkuma

U drevnim ajurvedskim spisima,koji datiraju od pre dve hiljade godina kurkumi se prepisuje terapijsko delovanje u vezi sa nizom patoloških stanja kao što su obolenja kože, pluća i organa za varenje. O ovim knjigama koje i danas važe za azbuku tradicionalne medicine, zapisani su i brojni recepti sakurkumom, za preparate protiv raznih vrsta bolesti, za zaceljivanje rana i poremećaja rada jetre. Intezivna naučna istraživanja nakon više od 50 godina potvrdila su blagotvorno delovanje ove biljke, čija lekovitost potiče od njenog sastojka, alkoloida kurkumina, prirodnog antiseptika koji ima snažno antikancerogeno dejstvo.

Ajurvedska medicina!

Kurkuma je bogata vitaminom B3 i B6, folnom kiselinom, kalijumom, gvožđem i manganom, a smatra se i dobrim izvorom nevarljivih vlakana. Postoje 15 razloga zašto bi trebalo koristiti kurkumu, bilo kao začin ili u obliku preparata.

  • Blagotvorno dejstvo u slučaju raka prostate
  • Sprečava rast i formiranje tumornog tkiva
  • Karcinom dojke
  • Prirodni čistač jetre
  • Sprečava i usporava Alchajmerovu bolest
  • Uklanja štetni plak nataložen u mozgu
  • Može da se koristi u ishrani slanih i slatkih jela
  • Supe, kolače, palačinke, umake, krompir...

Čaj od kurkume!

Kašičicu kurkume preliti sa pola litre ključale vode, ostaviti na vatri da nakratko ključa. Dodati malo naribanog đumbira, pa sve zajedno kratko prokuvati. Zasladiti po želji i piti vruće. Ovaj čaj idealan je u slučaju prehlada i glavobolje.

Napitak od kurkume sa mlekom!

U 2-3dl mleka sipati pola kašičice kurkume, na vrh noža kima, prstohvat kamene soli i pola kašike pročišćenog maslaca. Napitak se pije topao, a poznat je po tome što umiruje kašalj.

Lekovita pasta!

U pola kašičice kurkume polako sipati vodu dok se ne dobije smesa gustine paste za zube.

Amajlija!

U Indiji se veruje da kurkume poseduje energiju boginje Mahalakshmi, te stoga štiti od zla, donosi sreću, bogatstvo i uspeh. Mnogi stanovnici južnih delova Indijskog potkontinenta nose oko vrata amajliju od sušenog korena kurkume.

Razmislite šta Vam je činiti?

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara