Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
14
Dec

Korijander

Korijander je blagodet za mokraćne kanale. Koristi se kao pomoćna terapija u lečenju niza tegoba, prevashodno izazvanih bolestima pluća, probavnog trakta i mokraćne bešike. Korijander je jednogodišnja biljka, visoka od 50-80 cm, na vrhu razgranate stabljike. Donji listovi su mu krupni, obli, na dugim drškama i nazubljeni, a gornji sitniji, nalik peršunovim listovima. Početkom leta pojavljuju se cvetići koji obrazuju bokore. Seme je sitno, izduženo i oblikom podseća na ragbi loptu.

Lekovito dejstvo

Biljka se seje u martu ili aprilu i prikuplja u leto pre izlaska sunca, dok ima rose. Korijander bolje uspeva na krečnom tlu, a u prirodi se može naći na sunčanoj strani livada i pašnjaka. Pošto je lekovita cela biljka skupljanje i priprema njenih delova podeljeni su u nekoliko faza. Listovi se mogu koristiti suvi ili sveži, dok se plod najčšće upotrebljava u vidu alkoholnog ekstrakta, praha ili čaja. Korijander je začinska, medonosna i lekovita biljka, sadrži dosta etarskog ulja koji se često koristi u proizvodnji parfema i kozmetičkoj industriji, za aromatizovanje vina, piva, likera ali kobasica, pri spravljenju slatkiša, peciva i jela od divljači, a poznato je i kao odlična zamena za biber. U tradicionalnoj medicini korijander se upotrebljava kao sredstvo za podsticanje varenja, ali je efikasan i kod oboljenja disajnih organa kao što su suvi kašalj ili bronhitis.

Čaj za iskašljavanje

Čajnu kaščicu korijandera pomešati sa sitno seckanim crnim lukom, pa preliti sa 2dl vruće vode. Ostaviti deset minuta, procediti kroz gazu i zasladiti medom. Piti ujutru i uveče (pred spavanje).

Čaj protiv upale mokračne bešike

Pomešati jednake količine listova korijandera i peršuna, pa supenu kašiku mešavine preliti sa 5 dl kipuće vode i nakon 15 min procediti. Nezaslađen čaj piti pre svakog obtoka i sat vremena pred spavanje. Tokom dana treba popiti 2l ovog čaja.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara