Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
15
Maj

Kopriva (Urtica dioica)

Kada kažemo reč kopriva, odmah pomislimo na korov koji raste na prljavim i zapuštenim mestima. Većina nas je zgazi, pokosi ili poprska.

Šta kopriva sadrži?

Kopriva u sebi sadrži značajnu količinu minerala, gvožđa, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, vitamine B2 i B5 kao i vitamin A i vitamin C

Šta kopriva leči?

Sa ovakvim sastojcima smatra se da kopriva olakšava reumatizam, smanjenje otoka kao i probleme sa prostatom. Reguliše krvni pritisak, ublažava bolne menstruacije, snižava nivo holesterola, a može da reši i pitanje anemičnosti. Čaj koprive ima veliko dejstvo kod upala mokraćnoh kanala, a naučna istraživanja su pokazala da isto dejstvo ima kod alergijskih simptoma koje nastaju dolaskom proleća. Koprivu danas imamo u obliku: sirupa,ekstrata i čaja. Treba napomenuti da osobe koje imaju problem sa alargijama konsultuju svog lekara ili homeopatu.

Koprivu beremo dok je mlada, pritom vodimo računa da ruke zaštitimo, iz razloga što kopriva dobro zna da opeče.

Čaj od koprive

Čaj se ne kuva, Stavi se u ključalu vodu kafena kašika koprive, brzo poklopi i ostavi da stoji par minuta. Čaj treba sav procediti i piti. Kuvanjem gubi svoja lekovita dejstva.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara