Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
31
Avg

Kokotac - medena detelina

Kokotac je dvogodišnja zeljasta biljka, visine do dva metra, čiji su listovi slični onima koje ima detelina, dok su sitni, žuti cvetovi skupljeni u grozdaste cvasti. Osušen kokotac prijatno miriše na med, jer prilikom sušenja nastupa fermentacija. Prevod latinske biljke znači - medena detelina, a kokotac raste u divljini na peskovitom zemljištu, pored puteva, reka, kanala, nasipa, železničkih pruga i napuštenih mesta. Oblozi od biljke kokotac ublažavaju bolove, a čaj leči migrenu, bolesti bubrega i stomačne grčeve.

Lekoviti deo biljke

Biljka kokotac cveta od jula do septembra meseca. U julu se sakupljaju vrhovi grana sa cvetovima dok se lišće bere u avgustu. Ako kokotac istrune, ne sme da se koristi, jer može izazvati krvarenje. Od davnina se koristi kao lek za ublažavanje bolova, a upotrebljava se u mastima i melemima za spoljnu upotrebu. U narodu je poznat kao odličan lek za oči, migrenu, grčeve kod dece, ublažavanje bolova, kod bolesnih bubrega, reume... Kokotac ne teba često koristiti jer sadrži fitoelement kumarin koji može da ima i štetno dejstvo. Opojni kokotac našao je mesto i u najkvalitetnijim švajcarskim sirevima gde se koristi kao začin. Zbog svoje neodoljive arome pronašao je svoje mesto i u kozmetologiji.

Recepti

Čaj od biljke kokotac

Veliku kašiku biljke kokotac poariti sa 2,5 dl ključale vode. Tome dodati kašičicu meda i ostaviti da odstoji deset minuta, a zatim procediti. Popiti malu šoljicu čaja nekoliko puta na dan.

Ulje protiv glavobolje

Ako se kokotac potopi u maslinovo ulje i na suncu drži 14 dana, dobiće se tečnost koja blagotvorno deluje na sve vrste glavobolje, dok parenje uha čajem od ove biljke efikasno ublažava bolove u slučaju upale.

Vino za prehladu

Kašiku osušenog lišća i cveta biljke kokotac kuvati sa velikom kašikom meda 5 minuta u 2 dl vina. Tako spravljen napitak olakšava mokrenje i čisti pluća od sluzi u slučaju prehlade. Piti po šoljicu u malim gutljajima, tokom dana.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara