Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
4
Apr

Kokosovo ulje i njegova blagodet!

Do pre par godina malo se spominjalo i retko koristilo, blagodeti kokosovog ulja postaju sve očiglednije i sve traženije. Naime, osim što ima veliku hranljivu vrednost, ima i farmakološko delovanje. Podstiče metabolizam, jača imunitet i još pritom ima antibakterijsko delovanje. Nutricionistkinja poznatih Kimberli Snajder otkrila je zašto je kokosovo ulje bolje od mnogih drugih seruma za kosu, krema za lice ili mleka za telo.

"Komercijalni proizvodi sadrže mnogo vode koji vlaže kožu, kad se voda osuši, koži opet treba nega. S druge strane fini molekuli kokosovog ulja prodiru duboko u kožu jačaju vezivno tkivo, a ujedno pomaže i u uklanjanju mrtvih ćelija", kaže Kimberli. Dodaje kako prilikom kupovine uvek pazite da kupite ekstra devičansko, odnosno hladno ceđeno kokosovo ulje koje nije prerađivano i hidratizirano.

Ovo ulje odlično je za masažu, kožu čini mekšom i elastičnom, a sprečava stvaranje bora i staračkih fleka.

Kokosovo ulje odlično je i za kosu. Pomaže kod rasta kose, vraća joj sjaj, a redovnom masažom temena smanjićete ili čak ukloniti perut. Koliko je dobro za negu kose pokazuje i činjenica da žene, pripadnice tropskih kultura, koje ulje redovno koriste za negu kose, retko kada u starijem dobu izgube kosu ili posede.

Zanimljivo je da je ključni sastojak kokosovog ulja laurinska kiselina (još jedino se nalazi u majčinom mleku) koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko delovanje i štiti od mnogih bolesti. Kokosovo ulje vrlo je otporno na visoke temperature pa ga je dobro koristiti i u pripremanju hrane, a njegova velika obožavateljka je i Miranda Ker koja ovo ulje dodaje u salate i zeleni čaj. Osim što je stabilno na visokim temperaturama, ulje je odlično jer pomaže u snižavanju holesterola.

Šta još treba da znate:

  • Kokosovo ulje je na temperaturama do 25 stepeni u čvrstom stanju.
  • Dobro deluje na sve tipove kože, a odmah nakon nanošenja koža je vidljivo mekša.
  • Stanovnici tropskih područja koriste ga za isceljivanje opekotina od sunca, ali i oštećenih bradavica kod dojilja.
  • Sadrži minerale kao što su gvožđe i cink.
  • Prema nekim istraživanja pomaže pri tamnjenju kože, ali treba biti oprezan jer nema nikakvu zaštitu.
  • Koristi se za masažu zglobova jer ima protivupalno delovanje pa pomaže kod gihta, artritisa, reume, otoka i bolova u zglobovima.

S media

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara