Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
29
Jan

Kleka - moćni diuretik

Upoznajte kleku

Keleka raste u obliku žbuna ili drveta, dostiže visinu od 0,5m pa i više. Uspeva na kamenitim i kraškim terenima od primorskih, do planinskih i brdskih područja. Listovi su vrlo uski, zašiljeni i bodljikavi, gusto i nepravilno rasporedjeni, dok su zreli plodovi okruglii tamnoljubičasti, karakterističnog mirisa i gorkoslatkog ukusa. Cela biljka je lekovita, ali se u fitoterapiji koriste dvogodišnji potpuno zreli plodovi. Sakupljaju se od kraja leta do početka zime i suše se na promaji. Iglice i mlade grane beru se od aprila do kraja juna, usitnjavaju se i suše na isti način kao i bobice. Cvetovi su sitni, formiraju se u pazuhu listova i na pojedinim biljkama su odvojeni.

Kleka ili ti smreka je zimzelena biljka koja izgledom podseča na čemres, a njeni plodovi od davnina su cenjeni kao inzvaredno sredstvo za detoksikaciju organizma. Zrele bobice koje obiluju eteričnim uljima i vitaminiom C , stari su narodni lek za eliminisanje viška vode iz organizma. Ne izazivaju gubitak kalijuma i drugih elektrolita, pa se kao blag diuretik upotrebljavaju u lečenju infekcija urinarnog trakta, gihta, reumatidnog artritisa, jer sprečava nagomilavanje mokraćne kiseline u zglobovima.

Olakšava iskašljavanje

Plod kleka poznat je i kao odlično sredstvo u lečenju vodene bolesti, nedostatka apetita, crevnih grčeva i reumatizma. U malim dozama , etarsko ulje iz bobicaolakšava iskašljavanje, koristi se za inhalaciju, a pošto ima baktericidno dejstvo važi za odličan lek protiv infektivnih bolesti pluća. Prodire duboko u kožu, zbog čega je korisna u lečenju reumatskih bolesti. Bobice kleke regulišu rad organa za varenje i ublažavaju upalu želuca i creva, dok uvarak od iglica i mladih grana otklanja otok nogu i poboljšava cirkulaciju. Naučnici su utvrdili da bobice kleke sadrže podofilotoksin, materiju koja sprčava širenje virusa, naročito herpesa, te da prevenira abnormalan rast ćelija.

Upotreba u kulinarstvu

Bobice imju gorkoslatkast ukus i aromu koja se naročito dobro slaže sa specijalitetima od crvenog mesa i divljači. Takođe mogu se koristiti i kao začin za piletinu i ribu, a odličan su dodatak i marinadama. Osušene plodove kleke treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama, na suvom i hladnom mestu , bez direktne sunčeve svetlosti. Plod se usitnjava u avanu neposredno pre upotrebe da ne bi izgubila aromu.

Za dobro jutro - kleka i lek

Plodovi kleke se beru kad potpuno dozru, svake druge godine. Ispod drveta se postavlja platno ili najlon pa se laganim udaranjem po granama otresaju zrele bobice. Za litar klekovače potrebno je oko 150gr plodova koji se nagnječe, stave u staklenu flašu i naliju domaćom rakijom. Flaša se dobro zatvori i stavi na sunce da stoji mesec dana, uz povremeno mućkanje. Klekovača pomaže protiv prehlade i u preveciji gripa, jača apetit, čisti bubrege i naslage holesterola sa krvnih sudova. Pije se po jedna čašica pre doručka.

Napomena

Kleku treba koristiti veoma pažljivo i umereno , jer ako se pretera može doći do oštećenja bubrega i pojave krvi u urinu. Po ovome se vidi koliko je moćna ova biljčica...zato oprez.

Recepti

Protiv glavobolje

Dobro zdrobiti plodove kleke i priviti na čelo, sami odredite količinu.

Bolesti jetre i želuca

Ujutru sat-dva pre doručka sažvakati i pojesti 3-5 plodova kleke. Takođe preliti šaku zdrobljenih plodova kleke sa 1l ključale vode. Piti 5-6 šoljica dnevno.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara