Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
4
Apr

Ječam

Ječam je jednogodišnja zeljasta biljka koja se uzgaja širom sveta, a arheološki nalazi ukazuju na to da se sejao i u kamenom dobu. Ječam najbolje uspeva na velikim nadmorskim visinama, a u ishrani i fitoterapiji upotrebljava se zrelo zrno. Poznato je da se koristi i u proizvodnji piva i slada koji je inzvaredna zamena za šećer, a upotrebljava se i u izradi hleba, peciva i pahuljica a hranljiv je isto koliko i pšenica.

Blagotvorni sastojci

Ječam obiluje dijetalnim vlaknima, vitaminima A, E i B grupe, mineralima, kalijumom, kalcijumom, cinkom , fosforom i magnezijumom. Sadrži visok procenat antioksidanata luteina i neoksantina.

Lekovito dejstvo

Samo dejstvo ječma je bogato rastvorljivim i nerastvorljivim dijetalnim vlaknima, koja efikasno snižavaju nivo holesterola u krvi, sprečavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti i smanjuju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Ječam stimuliše i reguliše stvaranje estrogena u organizmu, pa je koristan i u menopauzi, a treba što češće jedu osobe koje su sklone osteoporozi. Visok procenat bakra same žitarice ublažava simptome reumatskog artritisa i održava zdravlje kostiju i zglobova.

Supa od ječma

Potopiti u vodu 250-300gr oljuštenih zrna ječma i ostaviti sa odstoje preko noći. Sutradan ječam ocediti i sipati ga u vrelu vodu i kuvati na blagoj temperaturi. U medjuvremenu očistiti i sitno narendati po jedan koren peršuna i šargarepe, manji koren celera i glavicu crnog luka. Kuvani ječam skloniti sa šporeta i dodati samleveno porće, kašiku biljnog ulja, malo soli i kima. Ostaviti da odstoji desetak minuta da se u pari dokuva.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara