Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
3
Sept

Indijski orah

Hraniljivi podstanar sočne voćke, koštunjavi plod pasuljastog oblika razvija se unutar slatke kešu voćke, a koristi se od davnina za lečenje mnogih bolesti. Obiluje vitaminima B, C i E, kao i mineralima naročito cinkom. Indijski orah potiče iz Brazila. Ovaj koštunjavi plod pasuljastog oblika, veličine oko tri centimetra, razvija se unutar sočne kešu jabuke, ali ima sopstvenu čauru i može biti pojedinačan, ili u grozdu. Kešu jabuka je krupkolika, duga od šest do dvanaest centimetara, sa žutom ili crvenom ljuskom, koja pokriva vlaknastu, mesnatu pulpu. Raste na kešu stablu, koje može dostići visinu od 15 metara, debelo je i zakrivljeno, s povijenim granama koje često dopiro do zemlje. Ima sitne ružičaste cvetove, koji rastu iz pazuha lista a mogu biti muški, ženski ili su oba na istom cvetu.

Bogat izvor vitamina i minerala

Plod indijskog oraha veoma je ukusan i prava je riznica hranljivih materia. Sadrži visok procenat vitamina C, B1, B2, B6 E i nijacina, obiluje cinkom, kao i drugim mineralima-kalijumom, natrijumom, bakrom, fluorom, jodom, kalcijumom, gvošđem i fosforom. U svom sastavu ima dosta masnoća koje mu daju veliku kalorijsku vrednost, a najčešće se koristi za spravljenje visokohranljivih grickalica i sokova. Između spoljne i unutrašnje ljuske nalazi se gusto otrovno ulje koldkardol, zbog kojeg orah mora prvo dobro da se očisti, pa se ispeče ili skuva, da bi se toksin uklonio. U narodnoj medicini se osim ploda, koriste lišće, kora i plod, čak i ljuska.

Blagotvorno dejstvo

Dokazano je da kešu jabuka ima antibakterijsko, antidizeterijsko, antimikrobno, antiseptičko, protivupalno, diuretičko osvežavajuće i tonizirajuće dejstvo, ali i da je efikasan protiv kašlja, snižava nivo šećera u krvi i povišen krvni pritisak, suzbija groznicu, čisti creva. Od lišća i kore kešu drveta pravi se čaj protiv dijareje, upale krajnika i ranica na sluzokoži. Brazilci ovim napitkom leče vginalni sekret, upotrebljavaju ga za zaustavljanje krvarenja i lečenje sifilisa. Kora i lišće bogati su taninima grupom fitohemikalija s dokazanom biološkom aktivnošću od protivupalnih do efekata stezanja tkiva. U ljuski kešua otkrivena je anakardična kiselina, za koju se smatra da ubija neke kancerozne ćelije. Međutim indijski orah, kao svi drugi orasi mogže uzrokovati alergiju. Ovaj plod je veoma hranljiv i preporučuje se u slučaju mentalnog naprezanja naročito učenicima i studentima, kao i onima koji dugo sede za kompjuterom. Indijski orah može da se kupi u svakoj prodavnici.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara