Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
28
Jan

Heljda

Heljda je veoma korisna namirnica, mada je zeljasta biljka njen ukus najviše podseća na orah, a izgled na žitarice.U sebi sadrži visok procenat aminokiselina i proteina, pa se zbog toga preporučuje u vegeterijanskoj ishrani, bogata je sadržajem vlakana I upravo zbog toga daje osećaj sitosti, što je svrstava u poželjne namirnice tokom dijete. Pored navedenog helda je korisna i protiv hipertenzije. Od heljdinog brašna pripremaju se razna jela kao hleb, peciva, palačinke, kolači rezanci… a od griza se mogu praviti knedle. Bogata je mineralima, sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum, gvožđe. Leči bolesti disajnih organa, nesanicu, glaukom. Odlična je hrana za decu, a od njenih ljuspica prave se medicinski jastuci koji ublažavaju tegobe i garantuju miran san. Za sve ovo što je prethodno napisano u potpunosti se slažem, i redovno koristim jastuk.Narodna medicina preporučuje cvet biljke protiv kašlja i sluzi u gornjim disajnim putevima. Čaj od lista i cveta heljde upotrebljava se za aterosklerozu, naročito ako je kombinovana sa povišenim krvnim pritiskom. Kaša od heljde je takođe lek protiv bolesti želuca I creva, a pomaže  pri nervnom rastrojstvu, malokrvnosti i gojaznosti.

Supa od heljde!

Cela zrna heljde pre kuvanja potopite u vodu na nabubre. Skuvajte i začinite po ukusu. Kao dodatak u supi , možete dodati peršun, celer i mirođiju.

Jabukovo sirće

Slično receptu za snižavanje holesterola, i za povišen krvni pritisak možete piti jabukovo surće razblaženo vodom. Redovno uzimajte dve kašike jabukovog sirćeta razmućenog u 2dl vode.

Beli luk imaslinovo ulje!

Čen belog luka isecite na komadiće i istisnite u avanu, pa dodajte kašičicu maslinovog ulja. Tucite smešu u avanu dok ne postane homogena, dodajte vodu i pite dva –tri pta dnevno po gutljaj. Ne preterujte, jer možete naglo da oborite pritisak i da vam se zavrti u glavi.

Recepti za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Lekoviti recepti

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara