Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
16
Avg

Hajdučka trava

Hajdučka trava je samonikla višegodišnja zeljasta biljka, koja raste u umereno kontinentalnoj klimi, prijatnog je mirisa i gorko-slanog ukusa. Cveta od juna-avgusta meseca kada se i bere njen najlekovitiji deo, a to je cvet. Listovi hajdučke trave mogu da se skupljaju i do kasne jeseni.

Prirodni aspirin

Čaj od hajdučke trave koristi se za poboljšanje apetita, u slučaju želudačnih tegoba, nadimanja i teškog varenja. U narodnoj medicini koristi se za brže zarastanje rana i ublažavanje bola, spolja se upotrebljava za ispiranje, kao i za spravljanje kupki i obloga. Kod osetljivih osoba može izazavati alergiju, pa se u tom slučaju koriste samo mlade, tek procvetale biljke.

Lekovito dejstvo

Čaj od osušenih cvetova hajdučice umirujuće deluje na stomačne tegobe, otklanja nadutost, grčeve, žgaravicu i upalu želudačno-crevnog trakta.Za bolju cirkulaciju i pročišćavanje treba koristiti listove i cvetove ove biljke. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma. Dve supene kašike listova peršuna i cvetova zove preliti sa četvrt litre ključale vode, pa ostaviti da odstoji petnaest minuta. Ovako spremljen čaj treba piti uz obroke.

Hajdučku travu zovemo prirodnim aspirinom, jer u kombinaciji sa medunikom, dobija svojstvo slično aspirinu, te efikasno ublažava sve vrste bolova i migrenu. Jednu supenu kašiku listova i cvetova osušenih i medunike, pomešati u istoj razmeri, popariti sa 2dl kipuće vode. Čaj piti po potrebi.

Kapi hajdučke trave povoljno deluju na nervni sistem, u slučaju nesanice i emotivnog šoka. Nekoliko kapi ulja od ove biljke nakapati pod jezik ili rastopiti u čaši mlake vode, pa piti na svakih pola sata.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara