Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
19
Mart

Eterična ulja - upotreba

Eterična ulja svoje efekte na ljudski organizam ostvaruju na dva načina. Prvi je putem čula mirisa, a drugi je putem krvotoka. Čulo mirisa evolucijski je najstarije od svih čula. Čovečije čulo mirisa je deset hiljada puta osetljivije od čula ukusa. Nervne ćelije prisutne u nosnoj šupljini šalju svoje signale u evolucijski najstariji deo mozga. Taj deo mozga je odgovoran za osećaje, pamćenje, intuiciju, nagone pa i odgovor na stres. On takođe upravlja svim žlezdama za unutrašnje izlučivanje. Stoga je sasvim objašnjivo kako mirisi mogu izazvati sećanja i podstaknuti emocije. Praćenjem EEG-a (elektroencefalograma) osoba izlaganih različitim eteričnim uljima ustanovljeno je da ti mirisi mogu podstaći stvaranje različitih vrsta moždanih talasa. Drugi način delovanja je putem krvotoka. Putem krvi molekuli eteričnih ulja mogu dopreti do svih delova tela i ispoljavati svoje učinke u onim organima i tkivima gde je to potrebno. Medjutim da bi došle u krvotok, komponente eteričnih ulja moraju se najpre apsorbovati. To se postiže na dva načina: putem kože ili udisanjem, u plućnim alveolama. Da bi potpomogli ove načine delovanja eteričnih ulja pojasnićemo neke osnovne metode koje se koriste u primeni eteričnih ulja:

Masaža

Najčešći način upotrebe eteričnih ulja je nanošenje masažom. Ovim putem eterična ulja prodiru u telo čitavom površinom kože. Eterična ulja moraju biti propisno razredjena u odredjenom temeljnom ulju (za listu temeljnih ulja i njihovih osobina pogledajte: Temeljna ulja. Udeo ukupnih eteričnih ulja ne bi smeo prelaziti 3%, što je otprilike na 10ml baznog ulja maksimalno 3kapi. Za decu udeo eteričnih ulja ne bi smeo biti veći od 1% , 1 kap na 10ml  temeljnog ulja. Masaža je najstarija i najprirodnija metoda za očuvanje zdravlja i lečenje. Masažom tela ostvaruje se dvostruko delovanje:

Mehaničko - čišćenje izumrlih ćelija s površinskog sloja kože, nakupljenog masnog sekreta, prašine i znoja. Time se otvaraju pore znojnih i lojnih žlezda, omogućuje se bolja sekrecija i disanje kože.

Refleksno - koje utiče na rad unutrašnjih organa. Efekti tog delovanja su proširenje krvnih sudova, bolja ishrana ćelija, brža razmena materija, resorpcija materija koje uzrokuju umor, smanjenje bola, kao i brže nestajanje oteklina i zglobnih izliva.

Nakon masaže, telo je potrebno utopliti, a da se se ulje što bolje upije potrebno ga je ostaviti namazanog na koži da deluje nekoliko sati.

Samomasaža Ako nemate nikoga ko bi mogao da vas izmasira, odredjene elemente masaže možete izvesti sami. To se uglavnom odnosi na masžu ruku i nogu, refleksnoterapijsku masažu (masažu stopala), a delimično i na masažu trbuha i ramena kao i gotovo sve elemente masaže lica i glave. Refleksnoterapijsku masažu stopala i šaka možemo u potpunosti obaviti sami prema uputstvima iz dobrog priručnika za takvu masažu.

Lokalno utrljavanje

Kod monogih tegoba se može koristiti umesto masaže. U bolna mesta utrljati eterična ulja restvorena u baznom ulju, u istoj srazmeri kao i za masažu. Aromatične kupke - Kućni SPA  Ovo već samo po sebi opuštajuće i blagotvorno iskustvo tople kupke moguće je obogatiti i mirisnim doživljajima. Uputstvo je jednostavno: Eterično ulje(najviše 8 do 10 kapi) najpre, razmutiti u nosaču (pena za kupanje, morska so, kašika meda, jogurta, jabukovog sirceta, slatke pavlake, sojina pavlaka i sl) i zatim ga dodati u kupku. Po dodavanju raspršiti ih rukom po površini vode. Utonite u svoju kupku i uživajte bar 15 minuta. Ako želite da napravite kupku samo za noge ili ruke, u odgovarajućoj meri smanjite broj kapi mešavine eteričnih ulja.  Za suvu kožu, posebno ako se u kupku dodaje morska so koja lagano isušuje kožu, dobro je u mešavinu eteričnih ulja i nosača dodati 1-2 kašičice nekog hladno presovanog biljnog ulja koje će istovremeno negovati kožu.

Vruće kupke (oko 38ºC) su dobre za pojačavanje rada znojnih žlezda, što je dobro ako imate prehladu ili grip. U takvu kupku stavite neko imunostimulirajuće ulje, npr. čajevac, i nakon kupke dobro se utoplite u krevetu i iznojite se.

Opuštajuće kupke (29 - 34ºC) služe za smirenje i opuštanje. Opuštajuća eterična ulja su: Neroli, Mandarina, Sandal, Ruža i Jasmin.

Okrepljujuće kupke (18 - 24ºC) stimulišu, razbudjuju i osvežavaju. Stimulirajuća eterična ulja (Ruzmarin, Eukaliptus, Borovica, Bor, Limun, Mirta i Bergamot) u takvoj kupki imaju najbolje delovanje jer se u toplijima poništava njihovo stimulirajuće dejstvo.

Sauna

Nekoliko kapi omiljene smese osvežavajućih eteričnih ulja nakapati na užareni kamen. Eterična ulja deluju putem udisanja, a takodje ulaze u telo putem opuštenih i proširenih pora na koži. Eterična ulja koja se preporuèuju za upotrebu u sauni: Eukalipts, Limun, Menta, Bor, Borovica, Mirta i Kedar.

Inhalacija

Inhalacija eteričnih ulja posebno je korisna kod prehlada, gripa i drugih problema respiratornog sistema, ipak astmatičari bi je svakako trebali izbegavati i koristiti isključivo uz prethodno savetovanje sa aromaterapeutom ili lekarom. U veću posudu treba uliti 500 - 1000 ml kipuće vode. U vodu dodati 4-5 kapi eteričnog ulja i zatim udisati paru. Preporučljivo je držati oči zatvorene kako ne bi došlo do iritacije očne sluzokože. Na ovaj način osim udisanja, vodena para i eterična ulja povoljno će delovati i na kožu lica. Eterična ulja pogodna za inhalaciju su:

Za grip i prehladu: Eukaliptus, Žalfija, Bor i Mirta  Inhalacija može biti i jednostavnija tako što ćemo par kapi eteričnog ulja nakapati na maramicu i kroz nju nekoliko puta duboko udahnuti, izbegavajući pri tom direktan kontakt s kožom kako ne bi došlo do iritacije.

Komprese i oblozi

Ova metoda djeluje posebno umirujuće kod bolova i grčeva u određenim delovima tela. Princip je sledeći: napuniti posudu s vodom (topla ili hladna zavisno od potrebe) i dodati, ne više od 3% eteričnog ulja. Eterično ulje se može dodati upotrebom nosača (med, jabukovo sirce, jogurt) ili direktno. U posudu zatim uroniti peškr ili neki drugi oblog, lagano ocediti i staviti na bolno mesto.

Mirisno oplemenjivanje prostora

Ukoliko su prisutna u atmosferi našeg radnog i životnog prostora, eterična ulja mogu znatno poboljšati naše raspoloženje, koncentraciju i pomoći kod brojnih bolesti i negativnih psihičkih stanja. Kako bismo eterična ulja uneli u atmosferu nekog prostora koristimo se aroma lampama ili nekim drugim nosačima koji će omogućiti da se eterično ulje postepeno ispušta u prostor. Nakapajte na vodu u lampici ukupno oko 12 kapi eteričnih ulja. Bolje je ne mešati  više od tri različite vrste ulja. Ulja možete koristiti ciljano za neku posebnu svrhu ili ih slobodno mešati prema vašem ukusu. Aromalampa treba biti dovoljno velika kako voda nebi isparila prije nego fitilj dogori. Zatvorene lampe se pre ugeju nego one otvorene na kojima je posuda s vodom na tankim držačima, pa se u njima deo topline gubi u okolnom prostoru. Osim aromalampe mogu se koristiti i difuzeri za eterična ulja. Njihova je prednost u tome što se ulja ne greju već se hladna i nepromenjena raspršuju u prostor.

Sredstva za ličnu higijenu i kozmetika

Sa nekoliko kapi eteričnog ulja možete oplemeniti svoje kozmetičke preparate. Nekoliko kapi eteričnog ulja možete dodati u kreme, losione, šampone, možete isprati kosu u vodi kojoj ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja. Ili možete sami spravljati svoje kozmetičke preparate.

Sigurna upotreba za početnike

OSNOVNO ETERIČNO ULJE - "LEK ZA SVE" lavanda (Lavandula officinalis)

Lavanda ima lekovito dejstvo na zapanjujuće širok spektar tegoba. Opušta i umiruje, oslobadja organizam napetosti; tera insekte i gamad; nakapano kraj jastuka pomaže kod nesanice; nakapano na opekline sprečava stvaranje plikova a ranice i posekotine dezinfikuje i pomaže bržem zaceljenju bez stvaranja ožiljaka; pomaže kod glvobolja kada se malo utrlja u slepoočnice; u kupkama odlično neguje kožu... Dakle, kada niste sigurni koje eterično ulje upotrebiti, tada upotrebite ulje lavande i sigurno nečete pogrešiti.

PREHLADE, GRIP, VIRUSI

To su: ravensara (Ravensara aromatica), niauli (Melaleuca quinquenervia viridiflora), eukaliptus globulus (Eukalyptus globulus). Najbolji učinak se postiže kada se navedena ulja inhaliraju. Čajevac (Melaleuca alternifolia) - je jak antiseptik pa je odličan kod prehlada, gripa i raznih viroza; stimuliše imunološki sistem i to najbolje kroz kupke; odlično deluje protiv gljivica na stopalima, bradavica i kod ujeda insekata.

ULJA ZA OSVEŽAVANJE I STIMULISANJE, BISTRENJE MISLI I KONCENTRACIJU

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis), nana (Mentha piperita), bergamot (bergamot mint), eukaliptus (Eukalyptus globulus). Pomenuta eterična ulja je bolje ne koristiti u kupkama jer  rashladjuju. Odlićna su kod glavobolja: 1-2 kapi ulja utrljajte duž okcipitalne kosti, ivicom lobanje i vrata, od uha do uha, i lagano izmasirajte slepoočnice. Ruzmarin u kupki potiče cirkulaciju, ali nije ga dobro stavljati u kupku pre spavanja jer stimuliše i razbudjuje. Ova ulja su dobra i za koncentraciju tokom vožnje automobila.

DRVENASTA ULJA

Uzemljuju, jačaju i snaže.  To su kedar (Cedrus atlantica, C. deodara) pačuli (Pogostemon cablin) sandal (Santalum album) tamjan arapski (Boswelia sacra). Od davnina se koriste u meditacijama i religijskim ritualima zbog svojih svojstava da “duhovno” otvaraju dok istovremeno jačaju povezanost sa zemljom i stabilnost. Pačuli i sandal su afrodizijaci koji povezuju seksualnost i duhovnost. Kedar u kupki deluje na pokretanje limfe i izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

CITRUSI ILI ULJA AGRUMA

To su mandarina (Citrus reticulata) bergamot (Citrus bergamia) grejpfrut (Citrus paradisi) limun (Citrus limon) slatka pomorandža (Citrus sinensis) Svi citrusi podižu raspoloženje, opuštaju, potiču radost, vedrinu i optimizam. Najbolje ih je izabrati prema mirisu koji vam je najprijatniji u datom trenutku. U kupkama ih je bolje izbegavati jer mogu izazvati iritaciju i mrlje na koži ako se nakon toga izlazi na sunce. Mandarinu možete staviti u kupku, do 5 kapi, jer je vrlo blaga, opušta i smiruje.. Takodje, poput lavande, može se nakapati kraj jastuka za mirniji i bolji san.

CVETNI MIRISI

Geranijum (Pelargonium graveolens), ylang-ylang ili cvet nad cvetovima (Cananga odorata) potom skupocena ulja: ruža (Rosa damascena), neroli (Citrus aurantium var. amara), jasmin (Jasminum grandiflorum), su poznati afrodizijaci, a podižu raspoloženje poput citrusa. Ruža i geranijum su “ulja srca” i ljubavi. Najbolje ih je izabrati prema mirisu koji vas u datom trenutku najviše privlači.

CRNOGORIČNA ULJA

Bor (Pinus sylvestris), jela (Abies alba), smreka (Picea obovata), ova ulja povoljno deluju na disajne puteve a pritom uzemljuju i snaže. Prijatna su u kupkama (osim jele koja iritira kožu i nikako se ne sme stavljati u kupke!).

ZAČINSKI MIRISI

Anis (Pimpinella anisum), bosiljak (Ocimum basilicum), lovor (Laurus nobilis) Anis podseća na miris “bronhi” bombona, bosiljak je dobar kao antidepresiv, “melem za dušu”, a lovor doziva “duh slave i pobednika”, potiče samopouzdanje, a u kupkama deluje protiv bolova u mišićima.

ULJA KOJA MOGU POMOĆI KOD PMS-a I BOLNIH MENSTRUACIJA

U kupki upotrebite: mešavinu jednakih delova geranijuma (Pelargonium graveolens),  žalfije (Salvia officinalis L)  i čempresa (Cupressus sempervirens) i utonite u svoju kupku i uživajte bar 15 minuta.

Adria Natura

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara