Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
3
Sept

Egzotično voće

Upoznajte se sa ukusom i sastojcima ličija, voća strasti, kakija, papaje, avokada i kumkvate, saznajmo koje je njihovo blagotvorno dejstvo i naučimo kako da ih koristimo.

Jelovnik baziran na svežim sezonskim i domaćim namirnicama, ponekad treba obogatiti voćem i povrćem koje potiče od najudaljenijih krajeva planete, a sve češće ih srečemo u bolje opremljenim supermarketima.

Liči (azijska trešnja)

Liči ili ti azijska trešnja, poreklom je iz Kine, gde se uzgaja preko 4.000 godina. Kora ličija je crvenkastosmeđa, a ispod nje je providno meso koje obmotava košticu. Lekovita svojstva ličija pokazala su da liči ima jaka antioksidantna svojstva zbog čega preventivno deluju na nastanak ćelija raka.

Kako se koristi ?

Nožem napraviti mali rez na kori, pa je oljuštiti prstima, providno meso preseći napola i iz njega izvaditi košticu. Najbolje je kada se liči jede svež, a ne iz konzerve ili sušen, jer tada gubi dragocene sastojke. Izbegavajte plodove tamnije boje i ispucale kore.

Avokado

Avokado je tropsko voće poreklom iz Brazila i Meksika. Avokado ima oblik kruške sa spoljnom korom tamnozelene ili tamnoljubičaste boje, meso je meko žuto- zeleno, a u njegovom središti nalazi se koštica. Lako se vari, a ukus mu je sladak i pikantan.

Lekovita svojstva avokada su da sadrži najviše gvožđa, vitamine A, B, C i E snižava nivo holesterola u krvi, a preporučuje se i osobama na redukcionoj dijeti.

Kako se koristi ?

Preseći ga nožem odstraniti semenku, iseći na četvrtine i oljuštiti koru. Jede se ivek sirov, a koristi se i kao prilog jelima, posoljen i zaliven limunovim sokom i maslinovim uljem. Plod je zreo kada je pri blagom stisku njegova unutrašnjost meka pout putera.

Voće strasti

Voće strasti je veoma ukusno a poreklom je iz Kine, i priznaćete da zvuči veoma lepo pogotovo „strasti” pa moram da se i našalim malo sa Vama.

Plodovi izgledaju kao ping-pong loptica, meso je želatinasto, sočno i ispunjeno sitnim košticama. Sadrži sastojke koji deluju sedativno, što znači otklanjaju nervozu, pa se preporučuju osobama pre spavanja da pojedu nekoliko plodova.

Kako se koristi ?

Voće strasti treba preseći napola, i jesti pulpu kašikom. Ako je kora ploda naborana, to je znak da je voće zrelo za konzumiranje, a može se iscediti u veoma ukusan sok.

Kaki

Kaki, zvuči smešno, ali ipak Kaki je Japanska trešnja sočna i slatka sa svojim poreklom iz Azije, gde se mogu naći verovali ili ne stabla stara i do 500 godina. Plod kakija je narandžast sa prozirnom opnom ispod koje je mekano meso. Kaki je bogat vitaminom C i provitaminom A pa pomaže u borbi protiv starenja ćelija. Koristi se za lečenje zatvora, upale creva, hemoroida, stomačnih tegoba i snižava povišen krvni pritisak.

Kako se koristi ?

Da bi plod poprimio pravu aromu, mora biti sasvim zreo, skoro crven i mekan da bi mogao da se jede kašičicom. Tvrdi plodovi za nekoliko dana sazrevaju na sobnoj temperaturi. Od kakija se prave sok, džem, sirup i voćna salata.

Kumkvat

Ovaj lekoviti plod , koji se zbog lepota cvetova i lišća gaji i kao ukrasna biljka, potiče iz Kine ali ima ga i u Brazilu, Španiji, Argentini, Kaliorniji i Južnoj Africi. Plod je narandžastog oblika, kao sitna narandža, malo manja od oraha. Lekovita svojstva su da je bogat vitaminima A, B, C, kalcijumom i gvožđem koji su neophodni za jačanje imuniteta. Štiti od prehlade.

Kako se koristi ?

Kumkvat se jede zajedno sa korom koja je slatkasta i izuzetno prijatnog mirisa. Ukoliko je svetlonarandžaste ili žućkaste boje, ima gorak ukus. Od ploda mogu da se prave želei, džemovi, kompoti, sladoled i voćne salate.

Papaja

Papaja tropska dinja uzgaja se u Južnoj Americi, Indiji i Južnoj Africi. Stablo papaje slično je palmi, a plodovi mogu da budu teški i do deset kilograma, kora zrelog ploda je žute i narandžaste boje sa braon mrljama. Sadrži enzim papain koji povoljno utiče na varenje i pomaže u zarastanju rana. Koristi se za spravljenje salata, a nezreli plodovi mogu da se kuvaju kao povrće.

Top zdravlje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara