Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
9
Apr

Domaći losion protiv peruti

Perut je posledica odumiranja ćelija glave, a ukoliko je taj proces ubrzan formiraju se ljuspice (perut), uočljive na temenu i duž čitave kose. Ovaj poremećaj neretko je praćen sa svrabom i crvenilom vlasišta, a pri to deluje vrlo neestetski zbog čega može značajno uticati na gubitak samopouzdanja.

Uzroci

Razlozi za pojavu peruti mogu biti različiti – trtiranje kose agresivnim i jakom šamponima, korišćenje nesdekvatnih preparata za kosu (gelovi, kreme, lakovi, farbe). Uzrok mogu da budu i gljivice koje su prirodno nastanjene u koži glave, i u normalnim uslovima ne izazivaju posledice, ali usled određenih klimatskih ili hormonskih promena, počinju brže da se razmnožavaju i nakupljju na vlasištu.

Lečenje

Ruzmarin, kopriva, čičak i kamilioca sadrže supstance koje efikasno usporavaju proces odumiranja ćelija kože glave. Perut se leči korišćenjem adekvatnih šampona, koje treba odabrati prema tipu kose, od čega zavisi i učestalost njenog pranja. Kosu bi trebalo prirodnim putem sušiti, i izbegavati upotrbu sredstava kao što su gelovi, farbe, lakovi... Takođe korisni su potpuno prirodni šamponi od koprive, ruzmarina, žalfije i drugih biljaka čije aktivne supstance ubrzavaju uklanjanje peruti.

Losion od koprive

Oko 100 gr mladog lišća koprive staviti u litar ključale vode, skloniti sa vatre i dodati četiri supene kašike cveta kamilice, ostaviti da odstoji dva sata, a zatim procediti i sipati 300 ml vinskog sirćeta. Losionom kvasiti koren kose i vlasi po pola sata svaki drugi dan. Jednom nedeljno isprati kosu ovom tečnošću.

Losion od čička i ruzmarina

Napraviti mešavinu od po pet supenih kašika iseckanog lista čička i ruzmarina, pa sipati u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, a zatim procediti. Kvasiti koren kose pet večeri uzastopno, a šesto veče kosu isprati čajem od kamilice.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara