Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
5
Dec

Čistač organizma – Iđirot

Iđirot i njegova lekovitost su prave riznice zdravlja. Osim što otklanja probavne tegobe, umiruje nerve i ublažava prehladu i grip, stimuliše izbacivanje štetnih materija iz organizma.Iđirot je biljka koja hiljadama godina raste na istoku – Kini, Japanu i Indiji. U tradicionalnoj Kineskoj medicini je veoma cenjen, čak mu je jedan car nadenuo ima „ onaj koji produžava život“. U starom Rimu spravljao se balzam od ove biljke za očuvanje lepote, dok se u drevnoj Grčkoj upotrebljavao za lečenje tegoba izazavnih oboljenja probavnog trakta. Tokom 18 veka primena ove biljke počela je da jenjava, pa danas uglavnom raste samoniklo i može se pronaći uz obale reka, močvara i potoka. Iđirot je u narodu poznat kao „ temišvarka“ ili „ vodeni božur“ , ima pljosnatu stabljiku koja može da naraste do jednog metra, sa dugačkim sabljastim listovima i grozdastim cvastima u obliku klipa koji se sastoji od žutih cvetića.

Lekovita svojstva!

U lekovite svrhe koristi se kao podanak koji izbija iz dugačkog korena, a ubire se u rano proleće ili kasnu jesen. Upotrebljava se pre svega za ublažavanje tegoba izazavnih oboljenjima probavnih organa, pomaže u slučaju nadutosti, gastritisa, gorušice bolova i grčeva u želucu. Budući da obiluje vitaminom C, deluje protiv prehčade i gripa, snižava temperaturu i pročišćava organizam, dok jod iz Iđirota poboljšava koncentraciju i pamćenje. Oblozi od rakije i samlevenog podanka biljke primenjuju u terapiji čireva na koži. Ima sedativno dejstvo pa se preporučuje u slučaju nervne napetosti, a pošto mirisom veoma podseća na cimet, može poslužiti i kao začin.

Čaj za ublažavanje želudačnih tegoba

U 2, 5dl sipati kašičicu Iđirota, preliti ga hladnom vodom i ostaviti da odstoji od 8 – 12 sati. Nakon toga čaj procediti, podgrejati i piti u gutljajima, najbolje neposredno pre i posle obroka. Ne sme se popiti više od šest gutljaja dnevno.

Napomena

Ne upotrebljavati Iđirot u slučaju pojačane sekrecije želuca.

Tinktura

Preliti 10 gr izdrobljenog ili narezanog podanka sa 100 ml 70% alkohola i ostaviti da odstoji – (tri nedelje) umesto alkohola može da posluži i rakija. Tinktura se koristi za masažu u slučaju reume, bolova u zglobovima i mišićima, nakon fizičkog napora. Ovako pripremljena, ali razredjena tečnost preporučuje se u terapiji kožnih osipa. Oralno ne sme da se uzima bez nadzora lekara.

Kupka za promzline

Oko 200 gr podanka Iđirota staviti u 5 L hladne vodei ostaviti da odstoji 12 sati. Nakon toga zagrejati do ključanja i sipati u kadu, pa natočiti ostatak vode iz slabvine kako bi se postigla odgovarajuća temperatura. Banjati se dvadeset minuta, a potom se utopliti i ležati u krevetu najmanje jedan sat.

Vino od Iđirota

U 1,5 l belog vina staviti 30 gr osušenog korena Iđirota i ostaviti da odstoji od 6 – 8 nedelja. Nakon toga procediti i sipati u flaše. Ovaj napitak jača organizam, a delotvoran je i za jačanje želuca.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara