Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
4
Jun

Čičak lekovita biljka

Koren čička deluje protiv otrovno, pospešuje izlučivanje mokreće i znoja i čisti krv. Čaj od mladog lišća koristi se kod katra želuca i nadutosti, a dobro je sredstvo protiv raznih osipa, čireva, gnojnih rana i ranica u ustima.

Treba istaći da koren i listovi čička nakon godinu dana nemaju svoja lekovita dejstva i nisu za upotrebu.

Suv koren u prahu, pomešan sa maslinovim uljem, leči gnojne rane kada se njime namažu.A protiv reume koristi se čaj od čičkovih semenki.

Priprema

Lek se priprema tako što se velika kašika sitno iseckanog korena korena i lišća kuva u pola litre vode pet minuta, zatim se ostavi poklpoljeno 10-15 min i na kraju procedi. Piju se po dve celike kašike dnevno, ujutru i uveče.

Kod gnojnih procesa usne šupljine grgolji se, čirevi i rane se ispiraju, a osip po koži oblaže se čajem od čičkovog lišća, koje ima osobinu da hladi.

Na litar vode uzme se 10gr. sušenog lišća i pije ujutru i uveče po jedna šolja.

Lišće čička skuvano u vinu leči od mokraćnog kamenca.

Kada se koža glave dobro opere čajem od čičkovog korena, a svaki drugi dan namaže čičkovim uljem, jača kosu, ako je koren zdrav.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara