Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
3
Jun

Celer štiti od raka

Koren i lišće Celera bogati su mineralima, vitaminima, nutritijentima, esecijačlnim uljima, a sadrže i fito elemente koji uklanjaju slobodne radikale i zaustavljaju rast malignih ćelija.

Celer

Celer je dvogodišnja zeljasta biljka, čija je stabljika visoka od 30 do 100 cm, listovi su tamno zeleni i sjajni, perasto razdeljeni, a koren mesnat i vretenastog oblika. Koren i lišće bogati su mineralima, vitaminima, nutritijentima i esecijalnim uljima koji mu daju karakterističan jak miris, a zanimljivo je da se specifična aroma zadržava i nakon sušenja.

Lekovito dejstvo

U lečenju raznih bolesti koriste se pre svega koren i lišće, a nešto ređe stabljika i semenke. Celer sadrži supstance koje relaksiraju arterije, smanjuju lučenje hormona stresa i smanjuju koncentraciju lošeg holesterola. Pomaže u lečenju astme, reume, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, poboljšava apetit, krvnu sliku i cirkulaciju i otklanja probleme sa probavom. Ovo povrće sadrži fitoelemente pod zajedničkim nazivom kumarin koji eliminišu slobodne radikale i tako sprečavaju oštećenje ćelija, a utvrđeno je da jedan od sastojaka biljke zaustavlja umnožavanje ćelija raka. Takođe, redovnom upotrebom celera može da se spreči stvaranje kamena u bubregu i žučnoj kesi. Lekovitim materijama, posebno je bogat sveže pripremljen sok od korena, kome se mogu dodati i listovi i stabljika, koji mu doduše daju pomalo gorak ukus. Ovaj napitak može da se meša sa drugim sokovima, a pozitivno utiče na izlučivanje mokraće, te se preporučuje u slučaju svih oboljenja koja zahtevaju primenu diuretika. Lišće celera dobar je izvor vitamina C i stoga poboljšava imunitet i ublažava prehlade. Celer se može naći preko cele godine.

Vitaminski napitak

Oljuštiti, očistiti i izrendati koren celera, tri šargarepe, po jednu cveklu i belu rotkvu, pa dodati 2 dl soka od limuna, malo ulja i po želji soli i šećera. Ovaj osvežavajući napitak podiže nivo energije, te ga je najbolje piti ujutru.

Sok protiv glavobolje i umora

Izrendati 4 celera i 2 šargarepe, dodati im 2dl vruće vode i sok od 1 limuna. Sipati u staklenu posudu i ostaviti da odstoji preko noći. Narednog dana sok procediti kroz lanenu krpu, pošećeriti po ukusu i dobro promešati. Sok se preporučuje protiv glavobolje i umora, ali i u slučaju srčnih oboljenja. Sveže pripremljen sok piti 3 puta dnevno, po 2-3 supene kašike, najmanje sat pre jela.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara