Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
2
Sept

Borovnica, kupina i rotkva protiv koksaki virusa

Nije lako otkriti koksaki virus, jer se prilikom standardnih biohemijskih ispitivanja njegovo prisustvo ne primećuje, odnosno njegove vrednosti nisu povišene, zbog čega se ukoliko se posumnja u infekciju, radi posebna vrsta testa. Koksaki virus dospeva u telo najčešće preko prljavih ruku ili dodirivanjem kontaminiranih površina na kojima može da opstane i po nekoliko dana. Razlikuju se dve vrste ovog virusa - tip A koji je po dejstvu mnogo jači i tip B, slabiji, ali i potencijalno opasniji, jer često zahvata srčani mišić izazivajući infekciju, koja može da dovede do dugotrajnih i teških zdravstvenih problema.

Simptomi koksaki virusa

Infekcije koksaki virusom najčešće pogađaju decu i tinejdžere, a uglavnom nisu opasne ili komplikovane bolesti. Promene su uočljive na šakama, stopalima ili u ustima, gde nastaju bolni plikovi i izrasline, a javljaju se i povišena temperatura i groznica, kao i otok limfnih čvorova na vratu. Iako infekcija počinje burno, jak organizam uglavno uspeva, da se izbori sa virusom več posle nekoliko dana mirovanja. Koksaki virus može da napadne i druge delove tela-oči dovodi do konjuktivitisa, a može da uzazove i meningitis. Najveći problem kod odraslih, koji izaziva koksaki virus je to, što napada srčani mišić. Srčani mišić se nalazi u grudnom košu, u posebnoj ovojnici-maramici, a koksaki virus je čest uzročnik upale ovog dela srca. Upala srčane maramice i mišića, izazvana koksaki virusom, najčešće se javlja kod osoba sa oslabljenim imuno-sistemom. Dovodi do opšte malaksalosti i zamora, a pacijent pati od lupanja srca i gubitka daha. Rizik nastaje, ako se sa terapijom ne krene na vreme, jer može da dovede do trajnog oštećenja srčanog mišića, ili drugih problema sa srcem, koji se mogu ukloniti samo hiruškim putem.

Dijagnoza i lečenje

Simptomi infekcije koksaki virusom, posebno oboljenje srca, veoma su indikativni, i ukoliko se oseti neki od njih, neophodno je posetiti specijalistu, koji će postaviti preciznu dijagnozu i odrediti terapiju. Pošto je u pitanju virusna infekcija, ne postoji lek koji bolesnom pouzdano pomaže, već se organizam mora sam izboriti sa izazivačem bolesti. Ukoliko su koksakijem napadnuti srčani mišić i maramica, neophodno je dugo mirovanje, i uzdržavanje od svih težih fizičkih aktivnosti i napora. Tada imunološki sistem treba što više osnažiti, a ishranu bazirati na namirnicama bogatim vitaminima. Pored lekova i suplemenata, savetuje se i konzumacija posebnih biljnih preparata i medikamenata, koji pokazuju istovetne terapeutske rezultate.

Marko Opačić

Recepti

Čajna mešavina

Napraviti smesu od kašike suvog korena maslaška, korena vodopije, hajdučke trave i lista jagode i preliti litrom ipo ključale vode. Ostaviti da se ohladi, procediti i piti umesto vode, u manjim gutljajima tokom celog dana. Ovaj napitak jača imunološki sistem.

Napitak od cvekle, rotkvice i šargarepe

Izrendati jednu veću cveklu, nekoliko rotkvica i šargarepa i dodati kilogram livadskog meda. Dobro promešati i ostaviti da prenoći, procediti i u smesu sipati malo vode. Napitak piti pre obroka.

Napitak protiv malaksalosti

Izmešati 35 g divljeg bosiljka, po 20 g borovnice, kantariona, vodopije, koprive i hajdučice, i po 10 g kičice i lipe. U litar vode dodati dve kašike mešavine i kuvati deset minuta. Pošto se ohladi, piti po čašu tri puta dnevno.

Cvekla u kupinovom vinu

Napraviti napitak od čaše kupinovog vina, i tri kašike isceđenog soka od cvekle. Piti ujutru i uveče za jačanje srca.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 2 komentara
V.M.
July 20, 2010 - 06:29
Da li mogu da napravim *Napitak od cvekle, rotkvice i šargarepe* bez rotkvica? Jer ne mogu naći rotkvice u marketima. Ima li efekta bez njih?
Odgovor na V.M.
Vesna
July 20, 2010 - 15:42
Poštovani!
Kako recept glasi, tako treba da se koristi.

Prikaži/Sakrij Formular komentara