Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
4
Jan

Bor - spas za disajne organe

Ovaj blagotvorni četinar od davnina se koristi u lečenju bronhitisa, kašlja, upale grla, kao i reumatizma. Jedan je od najrasprostranjenijih četinara, ima koren koji duboko prodire u tlo i bogatu krošnju u obliku kišobrana. Skoro svi delovi bora imaju lekovita svojstva i koriste se u narodnoj medicini, a sakuoljaju se u februaru, martu i aprilu.

Blagotvorni sastojci

Iglice bora se upotrebljavaju neposredno posle branja, jer sušenjem gube vitamin C , a posle godinu dana potpuno gube lekovita svijstva. Svi delovi ove biljke sadrže etarska ulja i smole, a kora u svom sastavu ima i tanine, gorke materije i flavonska jedinjenja, a bogat je i pinitolom koji reguliše nivo šećera u krvi.

Lekovito delovanje

Iglice se koriste kao sredstvo za dezinfekciju, dok se od smole skupljene iz zasečenih delova na stablu, prave melemi i kreme koji ublažavaju reumatske tegobe. Preparat se nekoliko puta nanosi u toku dana na bolno mesto, a preporučuju se i kupke od mladih borovih pupoljaka. Ulje od borovih izdanaka utljava se u kožu i postiče cirkulaciju perifernih krvnih sudova, ublažava upalu pluća i disajne puteve, deluje umirujuće na sluzokožu respiratornog trakta i koristi se za inhalaciju u slučaju infekcija.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara