Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
26
Sept

Blagotvorni gorki koren - srčenjak

Ova zeljasta travka zvana srčenjak upotrebljava se u lečenju anemije, i problema sa digestivnim traktom, a koristi se i za ispiranje gnojnih rana i saniranje hemoroida. Srčenjak je višegodišnja zeljasta biljka koja raste na vlažnim plninskim livadama i oko bara, a može da se nađe i u nizijama, kao i u šumskim predelima. Iznad zemlje iz rizoma izrasta jezičasto kopljasto lišće i stabljika visine do jednog metra na kojoj su retko raspoređeni listovi različitog oblika i veličine.

Lekovito dejstvo

U lekovite svrhe upotrebljava se izvađen i osušen rizom srčenjaka, koji se vadi u martu ili aprilu, odnosno septembru ili oktobru. Izvađen podanak se očisti od korenja, stabljike i truleži, a zatim opere u hladnoj vodi. Posle čišćenja, rizom treba iseći na sitne komadiće i osušiti na hladnom mestu gde ima promaje. Tako osušen podanak nema miris, ukus mu je vrlo opor i pomalo gorak. Treba ga čuvati zaštićenog od svetlosti i ne duže od dve godine. Rizom srčenjaka upotrebljava se za spravljenje ekstrata i mešavine čajeva, koji se upotrebljavaju u lečenju malokrvnosti, proliva, upala usta i desni. Za jelo se koriste sasvim mladi listovi i stabljike, od njih se spremaju čorbe, variva i salate. Mladi listovi sadrže oko 50 mg vitamina C.

Recepti

Čaj od srčenjaka

Dve velike kašike ili 50 gr usitnjenog korena srčenjaka potopiti u jedan litar mlake vode, ostaviti da odstoji od 3-4 sata, a zatim procediti. Ne valja ga kuvati jer u sebi sadrži skrob. Piti 2-3 šoljice dnevno, pre jela.

Ispiranje usne duplje

Potopiti 8 gr srčenjaka u vodu, te koristiti za ispiranje usta u slučaju upale sluznice sa ranicama ili težih oblika proliva.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 1 komentar
Johnb972
July 25, 2014 - 22:53
reverse phone lookup cell free I wish to voice my gratitude for your generosity giving support to individuals eceaccgdkfdf

Prikaži/Sakrij Formular komentara