Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
1
Jul

Biljna apoteka

Dolazak leta nam donosi radost, ali i probleme. Sada se pitate koji su to problemi? Pa evo primera (ubod insekta, zatim problem nekih povreda, opekotine bilo da su od sunca ili druge vrste, posekotine, iščašenja zgloba, ujedi, pa i lomovi). Postoji rešenje za ovakvu vrstu povreda, tako reći prva pomoć. Biljna apoteka Vam nudi recepturu.

Putovanje:

Ako Vam sama pomisao na put bude teška, jer ste skloni mučninama, bez obzira koje prevozno sredstvo koristite pokušajte da uradite ovo:

Maramicu dobro nakvasite sa nekoliko kapi metvice ili đumbira i polako udišite. Dok putujete vodite računa da ne koristite sintetičke mirise, već bolje nakapajte nekoliko kapi limuna, eukaliptusa ili ruzmarina na maramicu.

Zaštita od sunca

Aromaterapija

Prilikom sunčanja moramo biti veoma obazrivi. Treba koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom , ako ste osoba koja ima već tamniji ten onda su dovoljni maslinovo ulje ili susamovo ulje čiji je faktor četiri.

Da bi kožu sačuvali, da bude glatka, meka i da sačuva svoju vlažnost i posle sunčanja probajte hladno ceđeno ulje kikirikija. U ulje je moguće dodati nekoliko kapi lavande, smilja ili semena šargarepe koje će dodatno regenerisati kožu.

Prva pomoć u slučaju da ipak pocrvenite je hidrolat mente ili lavande. Lagano ga treba naneti na kožu i pustiti da upije, a zatim na kožu nanesite eterično ulje lavande u nekom baznom ulju, najbolji je kikiriki.

Da biste se zaštitili od insekta i njihovih uboda na kožu nanesite čisto lavandino ulje, a na ivice odeće nakapajte čisto ulje čajevca. Takođe možete u mirisnu lampicu nakapati eterično ulje citronele. Njihov miris insekti ne vole, pa će se držati dalje od Vas.

U slučaju da Vas ipak ubodu, na mesto uboda stavite čisto ulje lavande ili čajevca. Umiriće crvenilo i svrab, a ujedno i dezinfikovati.

Ubodi, ugrizi:

Ako je insekt odgovoran za problem ujeda, onda bi trebalo da namažete otopinom šećera. Svaku ranu, pre stavljanja obloga treba da dobro isperete, a zatim stavite melem.

Oblozi

  • sa listovima zove
  • sa istucanim belim lukom (kod ujeda psa)
  • sa jabukovim sirćetom
  • sa istucanim listovima koprive
  • istucanim listovima pelina, rosopasa ili rutvice

Letnje prehlade

Aromaterapija

  • Kako zimi imamo muku sa prehladama, raznim virozama, tako i dolaskom leta što već mnogi od nas znaju imamo problem sa polenskim alergijama, opet raznim virozama i prehladama. Obično su sinusi koji nam prvi stradaju, a prva pomoć kod sinusa i problem disajnih puteva je eterično ulje eukaliptusa.
  • Nakapajte ga na maramicu i lagano udišite ili ga stavite zajedno sa eteričnim uljem limuna u mirisnu lampicu. Osim što će Vam olakšati tegobe, dezinfikovaće vatduh u prostoriji.

Da bi nam godišnji odmor protekao u prijatnoj atmosferi, dobro je na put poneti i malu kućnu apoteku čajeva, biljnih preparata, eteričnih ulja.

Magično bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara