Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
3
Jun

Biljke za zdravo srce

U lečenju naročito prevenciji ovog obolenja, veoma je važna pravilna ishrana, izbegavanje duvana, alkoholnih pića, a ne bi trebalo zaobići preparate na bazi bilja, pre svih gloga i peršuna.

Srčana insufijencija-slabost, podrazumeva stanje u kojem srce ne obezbeđuje dovoljan dotok krvi u druge organe i tkiva, iako je priliv u levu i desnu komoru normalan. U poslednje vreme, pojačan je broj bolesnika sa ovom dijagnozom, što je pre svega posledica loših životnih navika. Srčana slabost je veoma ozbiljno stanje koje sve češće pogađa i mlađe osobe, a u velikom broju slučajeva ima i smrtni ishod.

Uzroci nastanka

Slabost srca ponekad je posledica infrakta miokarda i drugih kardiovas-kularnih bolesti, naročito povišenog krvnog pritiska koji dovodi do prevelikog naprezanja srčanog mišića. Začepljenje koronarnih arterija, infekcije srčanog mišića – miokardis, urođene i stečene srčane mane, ali i izloženost hemikalijama i otrovima, uključujući alkohol, duvan i droge, takođe mogu izazvati insufijenciju ovog vitalnog organa, a potencijalni izazivači ovog poremećaja jesu i anemija, dijabetes i gojznost.

Simptomi

U početnom stadijumu bolest ne daje gotovo nikakve simptome, a vremenom dolazi do blagih tegoba, kao što su umor, slabija kondicija, kratak dah i poremećaj disanja. U početku znaci oboljenja manifestuju se samo ako je osoba fizički aktivnija, dok se kasnije ispoljavaju ukoliko se minimalno napreže, pa čak i u mirovanju. Organizam toliko oslabi da postaje nesposoban za bilo kakve aktivnosti, a zbog nedovoljne snabdevenosti krvlju i njenog otežanog protoka kroz pluća i krvne sudove, dolazi do zadržavanja vode u organizmu i pojave otoka. Ako je slabija desna srčana komora, otoci se javljaju uglavnom na nogama-potkolenicama i člancima, dok u slučaju veće slabosti leve komore može doći do nakupljanja vode u plućima, stanja koje je vrlo ozbiljno i može ugroziti život bolesnika.

Prevencija i lečenje

Pravovremeno otkrivanje bolesti, kroz prepoznavanje simptoma i redovne kardiološke preglede, od ključnog su značaja u prevenciji i određivanju adekvatne terapije za bolesnike sa srčanom insufijencijom. Ipak još važnije je na vreme promeniti životne navike kako bi se zdravlje srca što duže na optimalnom nivou. Prestanak pušenja i konzumiranja lkohola u velikoj meri snižavaju rizik od oštećenja srčanog mišića i infrakta, a utiče i na smanjenje krvnog pritiska. Postoji veliki broj lekova koji se prepisuju u slučaju srčane slabosti, a izbor zavisi od simptoma, udruženih bolesti opšteg stanja bolesnika i njegovog načina života. U većini slučajeva uključuje se više medikamenata koji moraju da se uzimaju doživotno.

Značaj ishrane

Dokazano je da ishrana ima izuzetno važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca, prevenciji, ali i lečenju i produžavanju života obolelih. Osobe sa slabim srcem treba da smanje dnevni unos vode i soli jer srčana slabost dovodi do njihovog zadržavanja u organizmu, zbog čega se javljaju otoci na gležnjevima i stomaku, povećanje telesne težine i nakupljanje tečnosti u plućima. Ukupan dnevni unos tečnosti ( voda, kafa, čaj , jogurt...) ne bi smeo da prelazi 1,5l. Kalijum je važan za normalno funkcionisanje organizma, pa ga je potrebno unositi u dovoljnim količinama, naročito ukoliko bolesnik koristi diuretike ( lekove koji podstiču izbacivanje viška vode iz organizma), jer se u tom slučaju gubi veća količina ovog dragocenog minerala. Dobri izvori kalijuma jesu riba, jabuke, zelena salata, cvekla, banane, krompir, sušene kajsije, paradajz, pasulj... Neophodna je i redukcija masne hrane koja dovodi do povećanja holesterola u krvi, začepljenja arterija i gojaznosti, što otežava rad srca. Iz ishrane treba potpuno izbaciti mesne prerađevine (viršle, salame, mesne nareske, paštete, slaninu, šunku, kobasice...)..(puter, margarin, rafinisana ulja, slane i slatke grickalice, pavlaku, masne i slane sireve. Umesto toga preporučuju se riba ( pastrmka, skuša, losos), pečena u foliji nemasno meso, mahunarke ( pasulj, sočivo, leblebije, grašak, soja), integralne žitarice, semenke (lan, susam, bundeva), povrće, voće, maslinovo ulje i nemasni mlečni proizvodi, prvenstveno probiotiski jogurt.

Svašta – nešto...

Čaj od orahovih pregradaka

Pregrš pregradaka iz jezgra oraha prokuvati u 5dl vode, ostaviti da odstoji deset minuta, procediti i piti u gutljajima.

Vino za srce

Staviti u šerpu deset svežih stabljika peršuna, zajedno sa listovima, 1l crnog vina i 1-2 kašike vinskog sirćeta. Kuvati deset minuta na tihoj vatri, malo prohladiti i dodati 300gr bagremovog meda. Toplo vino sipati u flaše koje su dezinfikovane alkoholom i dobro zatvoriti. Uzimati 1-2 kašike dnevno.

Mešavina bilja za slabo srce

Pomešati jednake delove valerijane, matičnjaka, gloga, nane i rutvice, pa pet kašika mešavine preliti sa1l vrele vode. Nakon petnaest minuta procediti i piti u toku dana.

Sok od peršuna i limuna

Prokuvati 1,5l vode i ostaviti da seohladi. Tri vezice peršuna-bez korena, iseći na krupnije delove. Limun oprati sodom bikarbonom i iseći na kolutove. Ovako pripremljen peršun, i limun potopiti u prokuvanu i ohlađenu vodu pa ostaviti da stoji jedan dan, uz povremeno mešanje. Nakon 24sata sve izmiksati i piti po 1dl soka dnevno. Peršun je odličan diuretik, a limun je izvrstan za srce, prvenstveno zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara