Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
8
Feb

Biljke za zdrav želudac

Pravilna ishrana je ključna u sprečavanju probavnih tegoba, a dragocenu pomoć pružaju i preparati na bazi lekovitog bilja.

Svako od nas ima želudačne tegobe, zbog loše ishrane ili stresa. Svaka druga osoba je osetljiva na želudac, pa tako i većina odlazi odma lekaru. Ali smatram da veliku funkciju može da odigra i lekovito bilje. Ovde ćemo navesti par biljaka, a na vama je da li ćete probati isto ili piti lekove, koji priznaćete još više štete želucu.

Ukoliko stres postane stalan, hrana ostane i dalje jaka i ne prmerena , pijenje dosta kafa, cigareta, alkohola... to postaje veliki problem pa obolimo od gastritisa akunog ili hroničnog, čira na želucu i na kraju kancera. U pozadini želuca obično stoji Heliko bakterija pilori, to je bakterija koja može da boravi u želucu, da pritom ne stvara smetnje , a da pritom postane vrlo uporna, teška za lečenje. Želudačna sluzokoža ima i prednost, jer bez obzira koliko je oštećena ona može da se regeneriše, ali samo uz naš veliki trud i velika odricanja, a mi svi dobro znamo da sve potiče iz glave.

Hranu koju treba izbegavati!

Tu spadaju

 • Suhomesnati proizvodi
 • Slanina
 • Šunka
 • Kobasice
 • Viršle
 • Salame
 • Paštete
 • Sirevi
 • Konzervisana hrana
 • Slatiši
 • Kečap
 • Kafa
 • Začini
 • Alkohol
 • Cigarete
 • Gazirani napici
 • Masna i pržena hrana

Neka obroci budu jednostavni!

Jedna od najvećih grešaka u ishrani koju čovek pravi jeste kombinovanje velikog broja namirnica u okviru obroka i preterivanje sa unosom masne hrane.Trebalo bi jesti više bareno povrće, ribu, bareni krompir, voće.

Voće, povrće i lekovito bilje!

Banana!

Ako imate česte bolove sa želucem u svoj obrok obavezno uvrstite bananu. Ovo voće može da smiri bolove u želucu, može da nas zaštiti od želudačne kiseline, čira. Sad se pitate kako to one deluju. Stmulišu umnožavanje ćelija i sluzi, što formira barijeru izmedju kiseline i sluzokože želuca.

Čudesni kupus!

Sigurno ste čuli da je sok od  kupusa jedan od najboljih lekova za čir na želucu. Gstroskopijom je dokazano da čir uz ovakvu terapiju zarasta neverovatnom brzinom. Sok treba iscediti u sokovniku i popiti ga što pre najkasnije u roku deset minuta. Kupus deluje tako što jača želudačnu sluzokožu!

Slatki koren!

Ova lekovita biljka sadrži sluzne materije koje doprinose oblaganju želuca i zaštiti od agresivnog dejstva kiseline.Tim što ima zaštitno dejstvo deluje i kao protiv upalno.

Laneno seme!

Kada se potopi u vodu, laneno seme postaje sluzavo , a sluz je upravo ta koja deluje kao lekovita. Na oštećenoj sluzokoži, sluz lanenog semena je pokriva kao film, oblaže i štiti. Najbolje je da uveče potopite kašičicu semena u vode, a ujutru procedite i poijete.

Dunjino seme!

Obiluje sluzi i pektinom, pa osvežava i jača sluzokožu želuca.

Kantarion!

Svima je poznat po svom lekovitom dejstvu, upotrebljava se u slučaju čira na želucu, i dvanestopalačnom crevu, za različite poremećaje varenja i stimulaciju lučenja želudačnih sokova. Može da s oristi u obliku čaja ili kao kantarionovo ulje koje treba uzimati tri puta na dan po 30 kapi, nekoliko meseci.

Bokvica!

Pomaže u slučaju lošeg varenja, može da se koristi u obliku čaja ili kao melem. Melem ćete napraviti od 300gr samlevenih listova bokvice i isto toliko meda. Čuvati u staklenoj boci u frižideru , uzimati po kašičicu ujutru na prazan stomak.

Šargarepa!

Sveže cedjen sok šargarepe u mnogome pomaže kod želudačnih tegoba.Sok piti na gladan stomak svako jutro duži period.

Brusnica!

Poznata je kao odlično sredstvo za čišćenje bakterija i urinarnog trakta, ali pomaže i u slučaju Heliko bakterije pilori.Naime sastojci brusnice ne dopuštaju da ova bakterija opstane u želucu, odnosno sprečava njeno razmnožavanje u želucu, a onemopgućava da se bakterija prčvrsti na sluzokožu želuca.

Žuti noćurak!

Gama-linolieinska kiselina iz ove biljke ima protivupalno dejstvo i pokazala se vrlo efikasnom u slučaju gastritisa i čira na želucu.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara