Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
4
Jun

Biljka koja leči – Aloe Vera

Aloe vera je biljka koja izgledom podseća na kaktus, ali pripada porodici ljiljana. Svaki deo aloe vera je lekovit, a najviše se upotrebljava Aloin gel, to jest supstanca koja se dobija iz lišća ove biljke. Gel je izuzetno lekovit jer sadrži beta karoten, minerale, vitamin A, C, E, B1, B2 i B3, kao i enzime.

Lekovito dejstvo

Ne znam da li znate, ali upotrebom Aloje može se isceliti svaka rana na koži, i to u vrlo kratkom vremenskom periodu. Sok ove biljke ublažava simptome astme i olakšava disanje, poboljšava rad jetre, regeneriše je i osobađa toksina. Aloja jača i imuni sistem, jača srčane mišiće, reguliše krvni pritisak, ublažava aritmiju...

Gde raste Aloja ?

Aloe veraAloe veraOva veoma lekovita biljka se gaji u mnogim zemljama koje imaju toplu i suvu klimu. Plantaže ove biljke prostiru se na teritoriji Afrike, Australije, centralne Amerike, Meksika, Rusije, Japana i Španije. Smatra se da zbog oštre kontrole kvaliteta proizvodnje i proizvoda u Španiji i Grčkoj Aloja je iz tih mesta najkvalitetnija.

Kako se prave preparati od Aloje

Da bi se napravio dragocen gel od Aloje potrebno je, sakupiti dovoljno listova. Proces sakupljanja listova obavlja se ručno, zatim se precizno svaki list zaseče i pritom vodi računa da ne dođe u kontakt s vazduhom. Naravno pre same obrade i pravljenja preparata, listovima ove biljke potrebno je dubinsko pranje njegove površine, da bi se eliminisale bakterije. Sledeća faza je obrada, a sastoji se od seckanja celog lista iz kojeg ističe gusta zelenkasta pulpa, čije je dejstvo pročišćavajuće. Poslednja faza je transport sirovine do mesta filtriranja u specijalne sudove koji prozvod čuvaju od UVA I UVB zraka.

Indikacije za upotrebu Aloje

Kako za svaki preparat tako i za Aloju važi, uzimati je, ali u malim dozama, kao dodatak ishrani. Tokom promene godišnjih doba ili manjanja životnih navika, koji uzrokuju stres i promenu telesne težine, preporučljivo je uzimanje Aloje. Osobe koje su dijabetičari moraju da vode računa o uzimanju Aloje. Trudnicama se savetuje da izbegavaju Aloju u tom periodu, jer sok koji ima laksativno dejstvo, može da dovede ubrzan rad mišića, koji može da uzrokuje pokrete mišića materice, a samim tim i spontani pobačaj, što doduše nije naučno potvrđeno.

Top zdravlje časopis.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara