Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
18
Jul

Ženšen

Ženšen je prirodni tonik koji ima stimulativno dejstvo, povećava radnu sposobnost i kondiciju i regeneriše čitav organizam.Raste na području Koreje, Kine i Dalekog istoka, a njegova lekovitost poznata je od davnina.Ova boljka u narodu se naziva korenom života, te sdrži nekoliko vrsta šećera (saharozu, glikozu, galaktizu...), koje vezuju aglikon i prenose ga putem krvotoka do obolelog mesta u telu. Bogat je visoko aktivnim supstancama, vitaminima, mineralima i aminokiselinama, zahvaljujući kojima deluje stimulativno i regenerativno.

Lekovito dejstvo

Najlekovitiji  deo ženšena je koren, koji mora ostati u zemlji nekoliko godina da bi prikupio korisne sastojke. Ženšen deluje povoljno u slučaju depresivnih stanja i slabe koncentracije uzrokovane starošću a preporučuje se i za otklanjanje umora, nervoze i osećaja slabosti, naročito ako je uzrok ovih tegoba starost organizma. Prema zapisima kineske medicine, ženšen delotvorno leči impotenciju i poremećaj krvnog pritiska, i to na poseban način-snižava pritisak osobama koje pate od povišenog, a povisuje onima koji imaju niži pritisak. Ova biljka utiče na potpuno iskorišćavanje vitamina i mineralnih supstanci u organizmu, a njena uloga posebno je značajna za osobe koje ishranom ne unose dovoljne količine neophodnih vitamina i minerala. Rezultati studija pokazali su da ova biljka poboljšava funkciju pluća, tako što povećava koncentraciju kiseonika u tkivu, čime se kontroliše stvaranje mlečne kiseline i značajno smanjuje proces nastanka anaerobne glikolize. O ženšenu vezuju se verovanja o podmlađivanju, dužem životnom veku, većoj snazi i izdržljivosti... Koristi se u slučaju stresa, napora, infekcija pa čak i fobija. Nedavna istraživanja su pokazala da Sibirski ženšen (eleutero) može biti značajan za dugotrajno lečenje različitih bolesti imunološkog sistema, među kojima su HIV infekcija, sindrom hroničnog premora i autoimune bolesti kao što je lupus.

Branje i prerada

Biljka se bere u punoj zrelosti, a koren uzima pre cvetanja ili nakon završetka fiziološke funkcije njenog nadzemnog dela. Pošto se razmnožava samo semenom, dešava se da prođe i pet do sedam godina dok se formiraju cvet i plod. Kada se oljušti njegov spoljni sloj, koren je bele boje, pa se naziva beli ženšen, za razliku od crvenog kada pod uticajem  ključale vode postaje crvenosmeđ. U prodaji se mogu naći jednogodišnji ili trogodišnji koreni.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Prikaz 1-15 od 376 komentara
October 15, 2014 - 01:25
This site is like a classroom, except I don't hate it. lol
September 28, 2014 - 15:41
A million thanks for posting this information.
September 28, 2014 - 04:11
Hey, that's the greatest! So with ll this brain power AWHFY?
September 25, 2014 - 22:38
I want to send you an award for most helpful internet writer.
September 25, 2014 - 22:06
Frankly I think that's absolutely good stuff.
September 22, 2014 - 00:15
Your post is a timely contribution to the debate
September 21, 2014 - 23:37
The ability to think like that is always a joy to behold
September 21, 2014 - 22:03
Great stuff, you helped me out so much!
September 21, 2014 - 13:02
At last! Something clear I can understand. Thanks!
September 21, 2014 - 09:51
You have shed a ray of sunshine into the forum. Thanks!
September 21, 2014 - 07:34
I can't hear anything over the sound of how awesome this article is.
September 21, 2014 - 07:17
I'm impressed by your writing. Are you a professional or just very knowledgeable?
September 21, 2014 - 05:32
Well put, sir, well put. I'll certainly make note of that.
September 21, 2014 - 03:50
Unbelievable how well-written and informative this was.
September 21, 2014 - 01:51
Kewl you should come up with that. Excellent!

Prikaži/Sakrij Formular komentara