Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
4
Jun

Zdravlje u šoljici zelenog čaja

Zeleni čaj se preporučuje u prevenciji kancera, za ubrzavanje metabolizma i očuvanje moždanih funkcija.Dobija se sušenjem čajne biljke Camellia sinensis, a obrađuje se parom i suši na vazduhu da se ne bi uništili enzimi.

Na taj način, izbegava se proces oksidacije i fermentacije, pa čaj zadržava zelenu boju i svoje dragocene komponente.

Zeleni čaj ima veliku moć lekovitosti.

  • smanjuje nivo holesterola
  • triglicerida u krvi
  • ima antibakterijsko dejstvo
  • pomaže u redukcionim dijetama
  • čisti organizam od toksina...

Da li znate ?

Da osobe koje redovno piju zeleni čaj smanjuju rizik opadanja mentalnih sposobnosti u starijoj dobi. Istraživanja su pokazala da kofein iz čaja nadražuje koru velikog mozga, što utiče na bolje pamćenje, koncentraciju, motivaciju i izdržljivost, a intelektualni rad postaje lakši i uspešniji. Neki sastojci zelenog čaja mogu zaštiti moždane ćelije od štetnih procesa koji prate Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Zeleni čaj sprečava nastanak i napredovanje malignih obolenja. Bogat je antioksidansima koji sprečavaju delovanje enzima urokinaze, odgovornog za širenje kanceroznih ćelija. Blokiranjem enzima urokinaze, ćelije raka izumiru jer gube izvor belančevina.

Antioksidansi koje zeleni čaj sadrži štite i od promena strukture DNA uzrokovane štetnim uticajem UV zraka, pa se u poslednje vreme razvijaju kreme koje u sebi sadrže sastojke zelenog čaja, radi prventive karcinoma kože.

Zeleni čaj i protiv alergija

Pokazalo se da redovno uzimanje zelenog čaja može doneti olakšanje osobama koje pate od različitih alergija. Istraživači iz Japana indentifikovali su sastojak u zelenom čaju, koji blokira ključni receptoar ćelije odgovoran za nastanak alergijske reakcije.

Tekst uzet iz časopisa Zdravlje broja 11.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara