Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
22
Maj

Zauške

Zauške su akutna infektivna bolest , uzrokovana virusom koja zahvata zaušne pljuvačne žlezde, kao i one ispod i ispred ušiju. Kod odraslih osoba bolest može napasti i ostale organe-jajnike, testise, pankreas, mozak, srce i zglobove. Iako se javljaju između pete i desete godine života, od zaušaka mogu oboleti pripadnici starosnih grupa, a sama bolest se često pojavljuje u zimskim periodima i nešto u proleće. Kako koga zahvati!

Simptomi

Bolest se javlja postepeno-u početku je karakterišu postepena telesna temperatura, dabi se posle dan-dvba javio bola pri žvakanju u predelu zaušne žlezde i okolno tkivo, a može da se proširi sve do vrata i ključne kosti. Trećeg dana otok dostiže maksimalnu veličinu i simptomi počinju da jenjavaju. Nakon dva-tri dana znakovi bolesti pojavljuju se na drugoj zaušnoj žlezdi, a temperatura ponekad naraste i do 40C , a sve to kad prođe...pet dana temperatura i otok se povlače i bolest nestaje.

Kako se prenosi infekcija?

Perod inkubacije može da traje od 12 do 20 dana, a nekada i duže a bolesnik je sve to vreme prenosnik infekcije. Zauške se prenose kapljičnim putem, kijanjem, kašljanjem ili direktnim kontaktom sa obolelom osobom, ali i korišćenjem iste čaše, pribora za jelo ili preko neopranih ruku.

Dijagnoza i lečenje

Budući da je reč o virusnoj upali, zaušci se ne leče antibioticima, već se terapija sastoji od ublažavanja simptoma, na oštećena mesta stavljaju se oblozi, I eventualno se uzimaju lekovi za snižavanje temperature, ali u slučaju komlikacija doktor će predložiti adekvatno lečenje. Bolest najčešće prolazi u roku od 15 dana, ali sa sobom ostavlja doživotni imunitet.

Ishrana

Za vreme bolesti treba uzimati što više svežeg voća i povrća, čajevi I ceđeni sokovi, a prednost treba dati kašastoj hrani, da bi se izbegao bol prilikom žvakanja. Kaše od prosa i integralnih žitarica sa dodatkom meda, mlevenih semenki i badema odličan su izbor jer su vrlo hranljive i zdrave. Neophodno je izbegavati limunadu I kisele dodatke, jer prilikom uzimanja kiselost povećava bol u grlu, a preporučuje se i smanjen unos mlečnih proizvoda.

Napomena Zaušci ostavljaju  ponekad komlikacije, pa evo šta može da nastane, nažalost!

  • Upala testisa
  • Upala pankreasa
  • Meningitis
  • Upala jajnika
  • Oštećenje sluha
  • Poremećaj srčanog rada

Oblozi, čajevi, mast...

Čaj od žalfije za ispiranje usta

Sa pola litr vruće vode popariti tri kašike lišća žalfije i ostaviti da prenoći. Ukutru procediti i dodati 30 do 50 kapi tinkture moravke. Ovom tečnošću ispirati grlo nekoliko puta dnevno.

Mast od nevena

Po sto grama nevena i nesoljene svinjske masti ili maslaca sipati u šerpicu i zagrevati dok se smesa ne istopi, a bilje ne padne na dno. Ostaviti da odstoji 24 sata, a zatim ugrejati i procediti. Sipati u staklenu teglicu i čuvati u frižideru. Mazati obolela mesta 2-3 puta dnevno.

Čaj od zove za snižavanje temperature

Litrom ključale vode preliti 10gr zovinog cveta, pa poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata i procediti. Piti po šolju na svaka dava do tri sata.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara