Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
28
Mart

Proširene vene – spas obloge od kupusa i gaveza

Osećaj težine u nogama, natečeni gležnjevi, gčevi, utrnulost i svrab prvi su znaci problema sa venskim krvotokom. Osim sredstava koje prepisuje zvanična medicina, dragocenu pomoć u terapiji pružaju i pripravci od lekovitog bilja.

Proširene vene spadaju u najčešće zdravstvene tegobe, a osim genetskih predispozicija jedan od glavnih uzročnika jeste savremeni način života, pre svih dugotrajno sedenje i nepravilna ishrana. Zalisci na zidovima vena vremenom mogu oslabiti, zbog čega nisu u stanju da spreče zaostajanje krvi koja se skuplja u donjim delovima tela (ekstremitetima) i vraća u venu što povećava venski pritisak i izaziva širenje krvnog suda. Proširenja su obično locirana oko skočnog zgloba, natkolenice ili potkolenice i manifestuje se kao tamnoplave, izobličene, izvijugave i kvrgave promene, dok manje potkožne vene postaju plave ili plavoljubičaste.

Simptomi!

Početna faza bolesti karakteriše estetske promene končasta, mrežasta ili metličasta proširenja venskih sudova i u tom slučaju još ne postoji poremećaj protoka venske krvi.

Drugi stadijum, e tu se javljaju prostranija i veća venska proširenja uglavnom oko skočnog zgloba i na stopalu. Pri dužem stajanju mogu se javiti otok, bolovi, osećaj napetosti i težine u nogama i povišena lokalna temperatura. Tegobe su izraženije noću, a kod nekih bolesnica i u vreme menstruacije.

Treći stadijum karakteriše znatna proširenja potkožnih vena koja su izvijugane, nepravilno i obilno proširene do debljine prsta, a ponekad sa znacima fiksiranog tromba.

Lečenje!

Jedna od metoda lečenja jeste nošenje elastičnih čarapa i kompresivnih zavoja, koji pritiskaju vene i sprečavanju njihovo širenje. Medjutim potpuni efekat postiže se samo, ako se zavoj postavi pravilno i nosi neprekidno tokom celog dana i dovoljno dugo.

Treba ga postaviti ujutru u postelji u ležećem položaju, dok još nema otoka na nozi. Tom prilikom noga je podignuta, a obmotavanje zavoja počinje od prstiju.

Postoji nekoliko operativnih metoda u slučaju proširenih vena.

Recepti!

Kupus!

Listovi svežeg kupusa najbolji su oblog za upaljene vene. Uviti noge u listove kupusa, pričvrstiti ih zavojem i ostaviti tako preko noći. Već na početku ovog tretmana oseća se olakšanje u vidu umirenja bolova i peckanja, kao i smanjenja otoka, a nakon duže i kontinuirane upotrebe proširene vene će se znatno povući, a koža koja je pre toga takođe bila upaljena i modro crvena postaće ponovo nežna i svetla.

Gavez!

Napuniti staklenu teglu sitno iseckanima, dobro opranim i očišćenim korenom gaveza, a zatim preliti alkoholom ili domaćom rakojiom. Teglu držati na suncu ili toplom mestu oko dve nedelje, procediti i svakodnevno masirati bolna mesta.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara