Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
31
Avg

Pelin

Lekovite moći pelina, poznate su od davnina, redovno su ga koristili Egipćani i Rimljani koji su svojim vojnicima davali napatiak o dove biljke kako bi im obezbedili veću snagu, dok su legionary stavljali listiće u sandale kako bi sačuvali stopala. Žbun pelina karakterističnog je mirisa, veoma je rasprostranjen, ali najbolje uspeva na novim osunčanim staništima. Dostiže metar visine, ima jaku stabljiku, sivozelene listove i žute cvetiće grupisane u cvasti, koji se formiraju od jula do septembra.

Lekoviti sastojci

Pelin sadrži niz lekovitih sastojaka, pre svega eterično ulje i gorke glikozide absintin i anapsitin, kao jabučnu, taninsku  i jantarnu kiselinu. Absintin je najlekovitija materija iz pelina, dok etarsko ulje, koje plavkastoyelenu boju duguje sastojku azulenu, ukoliko se uzme u većoj količini ima toksično dejstvo zbog visikog sadržaja ketona tujona.

Šta leči?

Vekovima se koristi za poboljšanje apetita i problema stomačnih tegoba – gorušice, nadutosti, nedostatke želudačne kiseline, čira na želucu, trovanja hranom ( NAROČITO PEČURKAMA, ALI U TOM SLUČAJU SE KOMBINUJE SA SIRĆETOM) i crevnih parazita. Čaj od ove biljke preporučuje se osobama kojima je operativnim putem uklonjena žučna kesa, dok je u kombinaciji sa žalfijom i listovima oraha izuzetno delotvoran protiv kandide, naročito ako je locirana u probavnomtraktu. Pelin čist ili u kombinaciji sa smiljem i nanom, savetuje se osobama koje pate od masne jetre ili oštećenja ovog organa prouzrokovanog toksičnim materijama, lekovima ili zračenjem. Ova biljka poznata je i kao lek protiv dijabetesa, reume, gihta, malokrvnosti, ali i depresije i nesanice. Preporučuje se za ublažavanje menstrualnih bolova, a posebno je od pomoći ženama sa neredovnim mesečnim ciklusom, dok je u kombinaciji sa žalfijom i lucerkom provereno sredstvo protiv tegoba u menopauzi.Izuzetna lekovita svojstva korisna su za funkciju celog organizma, pogotovo ako postoje smetnje u razmeni materija, kao i u slučaju gojaznosti i hormonske neravnoteže. Ova čudotvorna biljka može se koristiti i u uklanjanju buva kućnih ljubimaca.

Napomena

Jedinjenje tujon, sastojak teričnog ulja pelina deluje toksično na mišično-nervni sistem, izaziva grčeve i uzrokuje psihičke probleme. Stoga je važno prdržavati se propisanih doza i konzumirati biljku u umerenim količinama i u određenom vremenskom periodu ( ne duže od tri šolje čaja dnevno i ne duže od nedelju dana u kontinuitetu) Pelin se ne sme uzimati u sledećim slučajevima.

  • u trudnoći uzrokuje kontrakcije
  • ako postoji opasnost od moždanog udara
  • ukoliko se uzimaju preparari gvožđa

Pelin ne treba kuvati, već preliti ključalom vodom i omah procediti.

Recepti!

Čaj za bolji apetit

U dva deci ključale vode staviti staviti pola kašičice listića pelina, ostaviti da odstoji desetak sekundi, a zatim procediti. Ovako pripremljen čaj ima svetlu boju, nije previše gorak i pije se više puta na dan pomalo. Ako je previše gorajk može mu se dodati nekoliko listića nane.

Čaj protiv neredovnog ciklusa

Sto grama pelina pomešati sa jednakom količinom žalfije i peršuna. Smesu preliti sa tri šolje ključale vode promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti sedam dana pre termina menstruacije. Sa početkom menstruacije prestati sa konzumiranjem čaja.

Čaj za želudačne tegobe

Izdrobiti u avanu kašičicu pelina i po pola kašičice korena lincure, različka i rendane kore pomoranđže te 10mm štapića cimeta. Mešavinu preliti šoljom ključale vode, ostaviti da odstoji desetak minuta, a zatim procediti. Piti pomalo nakon svakog obroka.

Preparat protiv buva – kod naših kućnih ljubimaca

Svež pelin izdrobiti prstima i preliti zagrejanim jabukovim sirćetom. Ostaviti da se ohladi, razblažiti vodom i naprskati kućnog ljubimca.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara