Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
28
Maj

Maslinovo ulje sprečava moždani udar

Zdrav način života i izbalansirana ishrana obogaćena nezasićenim mastima, naročito onima iz ulja masline, preveniraju nastanak šloga, a štite i od ponavljanja bolesti.

Moždani udar ili šlog  podrazumeva iznenadni prestanak funkcionisanja grupe moždanih ćelija, koje usled začepljenja ili prskanja krvnog suda u glavi ostaju bez hranljivih materija i kiseonika. Zbog toga dolazi do njihovog propadanja što se u zavisnosti, od toga kojoj regiji mozga pripadaju klinički manifestuje poremećajem pokretljivosti odredjenih delova tela ili prekidom funkcija - govor, vid , a neretko ima i fatalan završetak.

Uzroci bolesti

Šlog je posledica prekida cirkulacije krvi u centralnom nervnom sistemu, a može nastati zbog prsnuća ili zapušenja krvnog suda trombom usled čega dolazi do izliva krvi u mozak ili moždane opne. Ukoliko se mozak ne snabdeva dozvoljenom količinom hranljivih materija, neuroni će izumirati velikom brzinom, a može doći i do pojave moždanog otoka koji je čak opasniji i od samog žarišta.

Simptomi šloga

Moždani udar nastaje naglo ili postepeno, a u oba slučaja prvi simptomi su oduzetost pojedinih delova tela, poremećaj govora, smetnje u koordinaciji pokreta i hoda ili pak, psihički ispadi, odnosno poremećaji svesti. Može doći i do iznenadne vrtoglavice praćene nagunom za povraćanjem, koja se pojačava promenom položaja glave ili tela, a bolesnik nije u stanju da hoda niti da stoji. Potom se javlja glavobolja, prvo u potiljačnom predelu, kao i slabost udova, poremećaj vida.. Sve ove tegobe često se spontano povlače bez ikakvog lečenja, što odlaže obraćanje lekaru. Medjutim treba ynati da se 33% moždanih udara završava smrću, a da pravovremena terapija može sprečiti fatalan ishod.

Dijagnoza i lečenje

Bolest se utvrdjuje na osnovu objektivnog pregleda krvi i mokraće, CT snimaka i mafnetne rezonance mozga. Lečenje akutne faze moždanog udara podrazumeva simptomatsku i fizikalnu terapiju, uz primenu lekova koji sprečavaju stvaranje tromba – aspirin i noviji antiagrgacioni lekovi. Medjutim, najvažnije je raditi na prevenciji ovog obolenja i eliminisati faktore rizika, jer trećina obolelih u roku od pet godina nakon prvog doživi ponovljeni moždani udar koji u velikom broju slučajeva izaziva težak invaliditet. U slučaju šloga bolesnika bi trebalo što pre odvesti u bolnicu jer blagovremena intervencija povećava šanse da mu se spase život i smanji stepen invalidnosti. Ako je moždano tkivo bilo izloženo nedostatku kiseonika do šest sati, oštećene funkcije delimično se mogu povratiti.

Ishrana kao prevencija

Trebali bi izbegavati namirnice koje sadrže veliku količinu soli jer povećavaju krvni pritisak i pogoršavaju postojeću hipertenziju..Takođe , zasićene masnoće, kojih ima najviše u hrani životinjskog porekla, kao što su crveno meso, svinjska mast, suhomesnati proizvodi, mleko i puter, trebalo bi svesti na minimum. U ishrani se preporučuju namirnice sa visokim preocentom antioksidanata kao što su vitamini C, E, B6 i B12, beta karoten, ali i minerali, naročito kalijum, magnezijum i kalcijum, kojima su bogati povrće, voće i integralne žitarice. Da bi se smanjio rizik od nastanka moždanog udara, u ishrani treba da dominiraju nezasićene masti kojima obiluju maslinovo ulje i morska riba, pogotovo plava.

Čajne mešavine

 • Anđelika, bela rada, imela, dve kašičice mešavine preliti sa dve šolje ključale vode i pustiti da odstoji pet minuta. Piti po kašičicu čaja svaka dva sata.
 • Valerijana, zova, glog, imela, poljska preslica, šipak, rutvica. Piti tri puta dnevno po šolju čaja petnaest minuta pre obroka.
 • Glog, vrkuta, majčina dušica, rusomača. Dve kašike mešavine preliti sa pola litre ključale vode i ostaviti da se ohladi petnaest minuta. Piti svakih pola sata po kašiku čaja.
 • Anđelika, vrkuta, rusomača. Tri kašike mešavine kuvati pet minuta u pola litre vode. Piti više puta dnevno po pola šolje čaja.
 • Ako se radi o oduzetosti pojedinih delova tela, teškom govoru, zaoplitanju jezioka, osim mera koje preporučuje lekar bolesniku treba davati da pije svakih sat vremena po 1dl čaja od sledećih trava.
 • 20gr korena koprive
 • 20gr konjogriza
 • 20gr cvetova lipe
 • 20gr listova bokvice žensk20gr listova mirisne ljubice
 • 20gr iglica ariša

U litar proključale vode staviti pet grama mešavine trava i kuvati poklopljeno trideset sekundi. Ohlađen čaj naliti u flašu. Ako bolesnik ne boluje od šećerne bolesti, čaj se može piti zaslađen medom.

Narodni lekovi

 • Svakog dana pojesti po jednu glavicu crvenog luka prelivenu uljem i popiti čašu kozjeg mleka.
 • U slučaju moždanog udara preporučuju se oblozi od lista gaveza sa švedskim kapima - Švedska grančica.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara