Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
8
Jul

Gušterača

Pankreas ili gušterača je žlezda sa unutrašnjim i spoljašnjim lučenjem koja produkcijom hormona insulina i glukagona reguliše nivo šečera u krvi i metabolizam ugljenih hidrata, dok preko enzima emilaze i lipaze učestvije u hemijskoj razgradnji hrane do molaekula koji se mogu upiti u krv. Smanjeno lučenje enzima  za varenje, kao i poremečaj sekrecije hormona pankreasa, može da dovede do upale. Simptomi obično nastaju u roku od nedelju dana, a posledice ponekad mogu biti i fatalne.

Zašto nastaje?

Smatra se da upalu gušterače uzrokuje kombinacija genetskih i spoljašnjih faktora. Alkohol je jedan od glavnih osumnječenih jer prekomerno konzumiranje ove supstance izaziva prerano lučenje enzima, zbog čega dolazi do razaranja tkiva ove važne žlezde. U velikom broju slučajeva naročito žena, akutni pankreatitis uzrokovan je žučnim kamencima. U druge izazivače spadaju zapušenje izvodnih kanala pankreasa, promene na dvanaestopalačnom crevu, infekcije, neke virusne upale..pušenje takođe spada u jedan od izazivača faktora i razvoj obolenja.

Simptomi

Akutna upala gzšterače ispoljava se kao iznenadan i jak bol u predelu želuca, koji se posebno javlja nekoliko sati posle konzumiranja alkohola ili veoma masnog obroka, i ima tedenciju širenja prema pupku, leđima, karlici ili desnoj lopatici. Bol se povečava prilikom ležanja na leđima, a smanjuje se pri saginjanju napred. Ponekad je praćen mučninom, povraćanjem, visokom temperaturom, a u težim slučajevima i dehidratacijom, padom pritiska i krvarenjem.

Dijagnoza i lečenje!

Uvećini slučajeva krv je ta koja pokaže, a indikatori povišeni leukociti, kalcijum opada, a u pojedinim slučajevima radi se i dodatna dijagnostika..ultrazvuk stomaka, CT i rengen. Ukoliko se potvrdi dijagnoza akutne upale, pacijent se prima na bolničko lečenje, gde se utvrđuje tačan uzrok zapaljenja i sprovodi adekvatna terapija, dok se za otklanjanje bolova primenjuju analgetici i enzimi pankreasa. U slučaju žučnik kamenaca pristupa se njihovom uklanjanju, a ako je uzrok pankreasa infekcija, uvode se antibiotici. Hrana i piće se ne unose oralno već infuzijom, lečenje traje oko nedelju dana, nakon čega se pacijentu savetuje dijetetske mere.

Ishrana ima važnu ulogu

Da bi se sprečilo zapaljenje pankreasa potrebno je povesti računa o ishrani. Iz menija se moraju izbaciti potencijalni alergeni kao što su mleko, mlečni proizvodi, industrijska hrana koja sadrži aditive i emulgatore, pšenica i soja, belo brašno, šećer, masnu hranu, margarin, namirnice životinjskog porekla svesti na minimum. Umesto toga preporučuje se riba, nemasno meso u manjim količinama, sveže voće i povrće, integralne žitarice, hladno ceđeno maslinovo ulje. Hranu je ptrebno kuvati i dinstati, dok se prženje ne preporučuje. Antioksidanti imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja pankreasa vitamini A, C, D, E, B, selen, cink i magnezijum, kao i mega tri masne kiseline preporučuju se uprevenciji ovog obolenja. Savetuje se i izimanje lanenog ulja – jedna supena kašika dnevno, jer smiruje upalu i matični mleč – tri puta na dan po jedna kašičica drvena.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara